Czy ktoś miał odwołanie do SKO od decyzji odmownej na pierwsze dziecko o parę groszy (np. 800,32 zł na osobę, a kryterium 800,00 zł). Jak SKO do tego podeszło ?
I drugi przypadek.. Wydaliśmy decyzję odmowną, bo rodzina w 2016 r. sprzedała mieszkanie za 200 tys. i przekracza kryterium dochodowe. Dochód ten został opodatkowany. Kobietka odwołuje się i w uzasadnieniu podaje, że źle policzyłam dochody jej rodziny bo ten dochód powinien być utracony ... Co na o SKO ?
Ja mam sytuację nr 2. U mnie dochód z Pit 39 częściowo zwolniony z podatku (nie liczyłam), część opodatkowaną policzyłam jako dochód, niestety przekroczyło kryterium. Aktualnie oczekuję na odpowiedź SKO. Podejrzewam, że utrzymają w mocy.
Ja dziś wysyłam do SKO...
Zobaczymy
Mam nadzieje, że będzie utrzymane w mocy.
Kobietka z przekroczeniem kryterium dochodowego odwołuje się bo uważa że stypendium socjalne z 2016 (którego obecnie nie ma) powinno być utracone ..
Gdzie w katalogu utrat (art. 2 pkt 19 u p p) nie ma tego
Wróciła decyzja z SKO, Pani miała dochód ze sprzedaży nieruchomości, w części przeznaczyła na cele mieszkaniowe, reszta została opodatkowana, więc policzyłam jako dochód tą część, której jeszcze nie przeznaczyła na cele mieszkaniowe (to co opodatkowane), bazując na zaświadczeniu z US i oświadczeniu wnioskodawcy. Pani się odwołała. SKO uwaliło moją decyzję i przyznało świadczenie. Napisali w decyzji,że mam zweryfikować wnioskodawcę po okresie w którym US zobowiązał go do całkowitego rozliczenia się z tej kwoty i jeżeli nie przeznaczy jej na cele mieszkaniowe to wypłacone świadczenie będzie nienależnie pobrane. Czy u was zdarzały się takie sytuacje?
Witam..
Wróciła moja decyzja z SKO. Uchylona i do ponownego rozpatrzenia, bo nie maiłam w aktach sprawy dokumentu z US (ZAŚWIADCZENIA) czy dochód był zwolniony, jeśli tak to jaka kwota i na jaki cel zwolniony, lub czy został opodatkowany i zapłacony podatek.
Miałam w aktach sprawy Kopię PIT 39 za 2016 r. (potwierdzoną data wpływu do US).
Było napisane ewidentnie w poz. 25 pitu 39 że kwota zwolniona 0 zł, należny podatek do zapłaty (poz. 36 z pit 39) 5252 zł.
Więc na tej podstawie wydałam odmowną decyzję, ale jak widać za mało dokumentów miałam...
Teraz mam pytanie do Was.
kobieta do US złożyła deklarację SD-Z2 02-01-2014 r. (w tym podana data nabycia 01.12.2013 r., a data powstania obowiązku podatkowego 20-12-2013 r.)
Rozliczyła się z tego PIT-39 dnia 27.04.2017 r. (dochód za 2016r. ze sprzedaży .... zł - podatek 5252 zł).
Od jakiej daty liczy się tu 2 lata na te zwolnienie podatkowe ?
SKO zarzuciło mi, że ta data jeszcze nie upłynęła i nie wiem skąd to wzięli..