sko ponowne rozpatrzenie sprawy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 sty 2021, 14:18

napisałam dec. odmowną w sprawie wniosku o świadczenie pielęgnacyjne wnuczki na dziadka. Babcia nie żyje, natomiast żyje jedyna córka, która ma całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie. Był przeprowadzony wywiad, było wysłane wezwanie pisemne do złożenia wyjaśnień, w którym szczegółowo córka opisała, na co choruje i że nie może sprawować opieki. Teraz sko uchyliło naszą decyzję i przekazało do ponownego rozpatrzenia. Nakazało, zrobić postępowanie uzupełniające i ustalenie czy córka z uwagi na swój stan zdrowia może czy nie może sprawować codziennej opieki nad ojcem. Wszystko było już wyjaśnione , co mam jeszcze wyjaśniać, co mam zadać za pytania, czy ponowny wniosek o wywiad ? ( dodam że pracownicy socjalni tylko robią wywiady telefonicznie dzwoniąc do petenta i to jeszcze nie zadają nawet dokładnych pytań takich jakie im sama piszę aby zadały dzwoniąc ). Co należy teraz począć, proszę o wskazówki
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 22 sty 2021, 15:42

https://www.niepelnosprawni.gov.pl/index ... icle&id=13
Orzeczenia o niezdolności do pracy wydane przez lekarza orzecznika ZUS:
- orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji traktowane jest na równi z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności

Orzeczenia o niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym
Osoby o stałej lub długotrwałej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, którym przysługuje zasiłek pielęgnacyjny:
- traktowane są na równi z osobami zaliczonymi do znacznego stopnia niepełnosprawności,
- pozostałe osoby traktowane są na równi z osobami zaliczonymi do lekkiego stopnia niepełnosprawności.
Uwaga! Podstawą takiego rozstrzygnięcia jest wyłącznie ważne orzeczenie o niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wydane przed 1 stycznia 1998 r.
https://niepelnosprawni.gov.pl/container ... rolnym.pdf

a może należałoby dokładnie przeanalizować odwołanie i treść uzasadnienia decyzji kasacyjnej SKO, żeby zrozumieć o co im chodzi i czego od Was wymaga Kolegium
Generalnie sądy wskazują w podobnych sytuacjach i sprawach, że muszą wystąpić obiektywne przyczyny braku możliwości sprawowania opieki
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 25 sty 2021, 12:11

Zaproś Panią córkę na przesłuchanie, w protokole ujmij pytania dlaczego nie może sprawować opieki, jak wygląda jej dzień (dokładnie ile czasu na co) jakie choroby ma, jakich czynności nie może wykonywać przy matce ze względu na choroby. Protokół przesłuchania załącz do sprawy.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x