SKO przyznało świadczenie czy ja coś piszę do strony? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 mar 2020, 17:24

SKO uchyliło naszą decyzje i przyznało ŚP.
czy piszecie stronie informację o terminie wypłaty ?
czy po prostu wypłacacie w przyjętym przez ośrodek terminie ?
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2020, 17:29

madzix pisze:czy ja coś piszę do strony?
Po prostu przeproś daną osobę za swoją niekompetencję i obiecaj, poprawę.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 02 mar 2020, 18:02

to nie wynika z mojej niekompetencji, jedynie z nieuregulowania przepisów prawa, SKO rozumie naszą sytuację, dlatego świadczenia przyznają, a nie oddają do ponownego rozpatrzenia !
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2020, 19:48

Krzysztof pisze:
02 mar 2020, 17:29
madzix pisze:czy ja coś piszę do strony?
Po prostu przeproś daną osobę za swoją niekompetencję i obiecaj, poprawę.
ehhh @Krzysztof

To raczej ustawodawca niech w końcu usunie zapis z UŚR dotyczący okresów powstawania niepełnosprawności przy świadczeniu pielęgnacyjnym i wtedy niech - bo jakoś od 2014 roku do dnia dzisiejszego tego nie może zrobić i wtedy niech jak to określiłeś "przeprasza za swoją niekompetencje"

do @madzix

Art. 26 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych - Świadczenia rodzinne wypłaca się w okresach miesięcznych.
Jak decyzja SKO stanie się ostateczna i strona nie będzie wnosić skargi od decyzji to możesz wypłacać w "przyjętym przez ośrodek terminie".
Trzeba w tym przypadku pamiętać, żeby przy ŚP ubezpieczyć osobę społecznie (jeżeli nie ma wymaganego okresu) oraz zdrowotnie.
arekz
Stażysta
Od: 15 paź 2015, 12:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/PS

Napisano: 02 mar 2020, 20:02

Proszę podaj jeszcze o którym SKO mówisz.
Poza tym przepis art. 17 ust. 1b jest uregulowany w ustawie - jest przypis mówiący o utracie mocy ww przepisu w określonym (wyrokiem TK sygn akt K38/13) jego zakresie.
Przepis art. 17 ust. 1b dalej istnieje w ustawie w niezmienionej formie, gdyż został jedynie uznany za niekonstytucyjny w zakresie, który wprost dotyczy dorosłych osób niepełnosprawnych i ich opiekunów, natomiast pozostały zakres rozumienia tego przepisu jest możliwy do stosowania, ale nie wobec opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych.

Wam - pracownikom samorządowym, od dnia ogłoszenia ww wyroku TK w Dzienniku Ustaw, nie wolno w podstawie wydawanej decyzji użyć przepisu, uznanego przez TK za niezgodny z Konstytucją.
Jak byłabyś osobą odpowiedzialną to z ww przepisu nigdy byś nie skorzystała wobec ww grupy opiekunów.
Niestety wolicie sami od pierwszego dnia, po złożeniu wniosku przez opiekuna, tak sprawę zapętlić, że później nawet po prawomocnym wyroku sądu macie problem by ją odkręcić i właściwie przeprowadzić przez systemy na których pracujecie.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 mar 2020, 20:10

Nikt nie chce brać przykładu z Sopotu.............
I tak źle i tak nie dobrze.
arekz
Stażysta
Od: 15 paź 2015, 12:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/PS

Napisano: 02 mar 2020, 21:22

arekz pisze:
02 mar 2020, 20:10
Nikt nie chce brać przykładu z Sopotu.............
I tak źle i tak nie dobrze.
Chętnie dowiem się o konkretach.
A cóż tam się w Sopocie stało ?
MOPS ma już prawomocny nakaz zwrotu pieniędzy ?
Ile i za co dokładnie musi MOPS zwrócić ?

Sopot wybroni się, gdyż podejmował decyzje wobec opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych z pominięciem niekonstytucyjnej części przepisu art. 17 ust. 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych, koncentrując się na spełnianiu bądź niespełnianiu pozostałych przesłanek art. 17 ww ustawy.
Dodatkowo MOPS miał opinię prawną (później jeszcze jedną, albo nawet dwie z różnych Kancelarii Prawnych) dotyczącą powstałych skutków prawnych (nie tych z uzasadnienia wyroku) po wydaniu wyroku przez Trybunał Konstytucyjny z dnia 21-10-2014 sygn akt K38/13.
Kontrola w MOPS to moim zdaniem brudna gra polityczna na poziomie wojewódzkim.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x