ZDO przypomnijcie mi proszę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 mar 2020, 10:43

Pani pobiera ZDO na męża od 2014 r. do lutego 2020. Na pierwszym wniosku jest zaznaczone, że zrezygnowała z pracy w gospodarstwie rolnym, sama opłaca KRUS. Teraz składa nowy wniosek na ZDO. Jaka jest dalsza procedura, rozumiem że osoba musi wybrać gdzie chce mieć opłacane składki?
Jak wybierze KRUS to my musimy napisać pismo do KRUS że przyznaliśmy ZDO?
Daria77
Referent
Od: 12 kwie 2017, 10:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 03 mar 2020, 11:38

I tu się pojawia problem.
1. Jeżeli Pani składając wniosek o ustalenie prawa do zasiłku dla opiekuna napisała oświadczenie iż zrezygnowała z pracy w gospodarstwie rolnym a mimo to opłacała sobie dalej KRUS to zapewne KRUS ją wyrejestruje od momentu przyznania pierwszą decyzją ZDO - zapewne od lipca 2013 roku.
2. Zapewne za ten okres trzeba ją będzie ubezpieczyć w ZUS - w tym przypadku odsetki dla ZUS będą nieuniknione.
3. KRUS zapewne będzie dociekał z jaką datą Pani złożyła oświadczenie o rezygnacji z pracy w gospodarstwie rolnym.
4. Do KRUS w okresie pobierania ZDO raczej nie będzie miała możliwości powrotu. Była taka możliwość na przełomie 2015 i 2016 roku ale tylko dla osób będących wcześniej ubezpieczonych w KRUS, ale z powodu rezygnacji z pracy w gospodarstwie rolnym organ odprowadzał składki ZUS w okresie pobierania ZDO. W ww. okresie osoba mogła wrócić z powrotem do KRUS i organ w dalszym ciągu za nią dalej składki odprowadzał jeżeli wcześniej składki z tytułu pobieranego ZDO były odprowadzane do ZUS.
arekz
Stażysta
Od: 15 paź 2015, 12:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/PS

Napisano: 03 mar 2020, 11:49

-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 03 mar 2020, 11:50

No to piękniusio:(.
W oświadczeniu napisała, że zrezygnowała od 01-04-2012 r. Aktualne orzeczenie wydane na stałe. W ZUSIe nie była nigdy, więc pewnie wybierze KRUS.
Ale mam pytanie odnośnie co jest moim obowiązkiem jako organu, czy dobrze myślę że mam przyjąć oświadczenie co wybiera (ZUS czy KRUS) i napisać pismo do KRUS o przyznaniu wraz z zapytaniem czy podlega?
...Dziękuję.
Daria77
Referent

Napisano: 21 kwie 2020, 13:11

Podbijam temat. Pani wycofała oświadczenie że wybiera KRUS, a wybiera jednak ZUS. Powiedzcie proszę, od kiedy mamy jej ten ZUS zapłacić? I czy rzeczywiście z odsetkami?
KRUS ma zdjąć ją od 2012 r. odkąd zaprzestała pracy w gospodarstwie, ale zwrócą jej składki za 5 lat, bo powyżej 5 lat się przedawniają.
Daria77
Referent

Napisano: 21 kwie 2020, 13:58

ty piszesz pismo do KRUS, że od dnia tego i tego przyznałeś ZDO według nowej decyzji i z krus ja wyżucą jeśli Pani nie złoży wniosku o obięcie ubezpieczeniem w krus zgłaszasz do ZUS ja bym tamtych lat nie ruszała
kala1
Starszy referent
Od: 21 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x