Pani pobierała świadczenie pielęgnacyjne w czerwcu 2013 uchylone po zmianie przepisów. Pani w lipcu 2013 r. złozyla na SZO daliśmy odmowe bo nie zrezygnowała z zatrudnienia Pani się odwołała SKO utrzymało w mocy. Odwołała sie do Sądu i sąd uchylił decyzję sko. Teraz SKO wydał decyzję "uchyla zaskarżona decyzję w całości i przekazuje sprawę do ponownego rozpatrzenia przez organ pierwszej instancji." Co ja teraz mam przyznać tej Pani? Już sama zgłupiałam.
Na pewno w decyzji i wyroku WSA sa odpowiednie wskazania dotyczące postępowania. Zapewne chodzi o jakąś rozszerzająca wykładnię pojęcia rezygnacji z zatrudnienia, ale to Ty masz u siebie wszystkie dokumenty, które mogłyby to potwierdzić.Sprawdź uzasadnienie wyroku WSA i decyzji SKO po wyroku WSA. Daj znać
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Toja, nie masz do tego prawa jeśli strona nie wycofała żądania ustalenia prawa do SZO.
Można co najwyżej do niej zadzwonić i spróbować ją do tego nakłonić.
Jeśli tego nie zrobi wniosek o SZO musi być rozpatrzony, a od sposobu rozpatrzenia zależne jest prawo do ZDO.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Babeczce bardziej się opłaci zdo niż szo bo zdo ma przyznawane na bezterminowo bo orzeczenie na stałe jest a szo na okres zasiłkowy. A jeśli ona złozy to oświadczenie o wycofaniu ustaleniu prawa do szo to co ja dalej mam zrobić odnośnie decyzji SKO nie miałam takiego przypadku podpowiedzcie.
Oczywiście, że strona musi zrezygnować z SZO i wtedy Twój wniosek jest bezprzedmiotowy, bo strona wycofała , więc juz nie masz co robić po SKO.Działasz na wniosek, wnioskodawca jest strona i ona własnie sie rozmysliła z SZO.Tylko musi sie "rozmyslić " przed upływem 4 miesiecy, czyli przed 15 wrześniem.I to sie jej opłaci.
1. interesuje cię ten jeden konkretny wniosek o szo.....
- rezygnacja z szo - oświadczenie na papierze - wniosek o zdo z wyrównaniem - skutek - decyzja o umorzeniu postępowania w sprawie szo - decyzja przyznająca zdo....
- brak rezygnacji na papierze - decyzja w sprawie szo - okres zasiłkowy....
ja bym nie proponował Pani rezygnacji z byt prędko...jak ktoś ma dobre serce to musi mieć twardy tyłek....