Witam mam problem Pani złożyła wniosek na dwoje dzieci. Mąż podjął pracę od 5 czerwca 2015 roku. Do wyliczenia dochodu przyjęłam wynagrodzenie za następny pełen przepracowany miesiąc czyli lipiec 2015 roku. Przekroczyło dochód odmowa na 1 dziecko -odwołanie. Wraca z SKO z info. że do obliczenia Pana dochodu należny zastosować art. 7 ust 2 i powinnam ustalić wysokość jego dochodu w okresie od 5 czerwca 2015 do 31 grudnia 2015 i podzielić na liczbę miesięcy, ponieważ zgodnie z art. 48 ust 1 pierwszy okres na który ustalane jest prawo do św, rozpoczyna się z dniem wejścia w życie ustawy. Czy Wy tak właśnie obliczaliście dochód uzyskany w 2015 roku?????????
Miałam właśnie napisane, że błędnie został wskazany art. 7 ust 3 ponieważ powinien być art. 7 ust 2. Oddam do radcy prawnego niech się wypowie. Mam taka nadzieję, że to pomyłka bo większość moich decyzji szlak by trafił.
Porozmawiam najpierw z radcą prawnym a później pomyślę co z tym fantem zrobić. Dziękuję bardzo za upewnienie mnie w swoim przekonaniu. To moje pierwsze odwołanie myślałam, że będzie o.ki a tu takie schodki.
Wychodzi na to, że z 2014 r. nie można by było utracić żadnego dochodu (art. 7 ust. 1), i wszystko co US wykaże byłoby dzielone na 12, bo nie byłoby żadnych uzysków w roku poprzedzającym rok poprzedzający okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego.