tak zrobie i chyba dalej sie upre ze ma NP tylko mysle jak opisac fakt ze dochod osiągany za granicą nie był jednorazowy bo o to im chodzi. Przypomne ze wierzycielka juz nie pobiera FA
tak bo starala sie o kindergeld i przyszlo pismo z LUW zeby ja wezwac do dostarczenia dochodow z zagranicy wiec przyszla i napisala oswiadczenie i niby LUW tez ustalili ze rodzinne za kwiecien i sierpien sie nie nalezy bo przekracza dochod
więc teraz trzeba czekać aż dec. sko będzie ostateczna
a potem znów opisać całą sytuacje , ujmując w tym dec. sko i to w jaki sposób zostało ustalone że była za granicą , bo w sumie to ona z własnej chęci tego nie zgłosiła
prosze jeszcze o pomoc czy teraz jak sie uprawomocni decyzja SKO po 14 dni wszczynam postępowanie na nowo, zbieram dokumentację to mam miesiąc na wydanie decyzji od wszczecia postępowania?
to postepowanie wciąż się toczy
nie ma co wszczynać
jeżeli nadal stoisz na stanowisku nienależnie pobranych to robisz znów taka decyzje tylko uzasadnienie bardziej rozbudowane, no cos trochę trzeba pozmieniać biorąc pod uwagę co zaleciło sko, czyli z tym dochodem się trzeba rozpisać
jak się nie zna sprawy i nie widziało się decyzji sko to trochę trudno tu coś konkretnego doradzić
nie ma nienależnie pobranych?przeciez byla zatrudniona od lutego 2018r. do kwietnia 2018r. a pozniej w innej firmie od czerwca do sierpnia 2018r. co ja mam zrobic zeby nie wyjsc na wariata przed SKO, widze ze zdania na ten temat rozne ( prosze o pomoc
nie wiem jak uważa twoje SKO, ale zapis ustawy jest taki:
art. 9 ust. 4a. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny po roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy jego dochód ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
Czyli nie możesz doliczyć dochodu za marze, bo w kwietniu go już nie ma.
Popatrz na to z tej strony.
Przychodzi w takiej sytuacji do ciebie nowa osoba w kwietniu, już po utracie tego dochodu. Na jakiej podstawie ma ci zaznaczyć uzyskanie dochodu i masz go doliczyć?
PS. dla ułatwienia dodam, że moje SKO nie zgadza się z takim czytaniem ustawy. Udaje, że tego zapisu nie ma
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare