SKO uchyliło decyzje bo nie poinformowałam strony że dostanie decyzję odmowną - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 10 lut 2014, 16:27

czy przed wysłaniem decyzji odmownej, informować trzeba strony że taką decyzję dostaną??
SKO uchyliło mi decyzję bo tego nie zrobiłam ..
~Karolina

Napisano: 10 lut 2014, 16:49

śmiech na sali normalnie, a sama decyzja nie jest tą informacją?
~mila

Napisano: 10 lut 2014, 16:50

okazało się że nie
~Karolina

Napisano: 10 lut 2014, 16:53

teraz mam napisać pismo, że osoba dostanie decyzję odmowną ponieważ w tedy będzie mogła zgłaszać co się jej podoba a co nie
~Karolina

Napisano: 10 lut 2014, 16:56

chodzi im o wszczęcie, teoretycznie powinniśmy robić wszczęcie do każdej decyzji tak niby jest w kpa
~m

Napisano: 10 lut 2014, 17:02

dokładnie tak jest w kpa
zawiadomienie strony o możliwości zapoznania sie z dokumentacją przed wydaniem decyzji - powinno stosować sie do każdej nawet przyznającej,
jesli my wszczeynamy z urzedu OBOWIĄZKOWO, jesli postępowanie jest na wniosek strony zalecamy do odmownych (na wypadek odwołania, zeby procedura była zachowana)
~@@@

Napisano: 10 lut 2014, 17:03

o wszczęcie postępowania ? nigdy tagiego nie pisałam, czyli mam napisać że wszczynam postępowanie w sprawie wydania decyzji odmownej ...
~Karolina

Napisano: 10 lut 2014, 17:04

nie niby tylko tak w kpa jest. Masz poinformować stronę o wszczęciu postępowania jak również o jego zakończeniu . To , że często to nic nie wnosi do postępowania to inna rzecz, ale takie mamy przepisy. My czasami odchodzimy od tego i czasami kolegium wytyka nam, że naruszyliśmy prawo, dodając jednak, że ono nie miało wpływu na prawidłowość rozstrzygnięcia i utrzymują naszą decyzję w mocy.
~ja

Napisano: 10 lut 2014, 17:05

aha .. dzięki za odpowiedzi
~Karolina

Napisano: 10 lut 2014, 17:07

jak strona składa wniosek to to jest wszczęcie. Tutaj się SKO pewnie doczepiło nie, że nie było wszczęcia, ale że strona nie była poinformowana o możliwości zapoznania się z aktami (art. 10 kpa jak dobrze pamiętam). Tak \"mała nadgorliwość\" SKO - każe informować o możliwości zapoznania się z aktami, które sama dostarczyła.
Co innego gdy jest decyzja przyznająca i ja uchylacie - wtedy musi być wszczęcie
~Elmer

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x