Skuteczna kiedy? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 25 wrz 2015, 15:18

Odwołując się do zamieszczonej w treści art. 2 pkt 2 definicji legalnej pojęcia "bezskuteczność egzekucji" zwrócić trzeba uwagę, iż zakreślono tam dwumiesięczny okres czasu, jako warunek bezskuteczności. Przez dwa miesiące trwać musi stan braku możliwości wyegzekwowania od dłużnika alimentacyjnego pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących alimentów. Sformułowanie zawarte w art. 2 ust. 2 ustawy nakazuje przyjąć, iż podmiot zobowiązany do alimentów nie płaci ich regularnie lub w ogóle. Z tego tytułu istnieje należność zaległa, powstała w różnych okresach czasu, której nie spłacono w całości wraz z bieżącymi alimentami w okresie dwóch miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku o ustalenie pomocy z funduszu alimentacyjnego. Dopiero w przypadku wyegzekwowania należności we wskazanym, dwumiesięczny okresie, można mówić o egzekucji skutecznej.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/500F912BCB
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2015, 15:22

i pełna zgoda. Bo sytuacja kiedy jest zadłużenie tylko z FA to sytuacja w praktyce czysto hipotetyczna. Trudno jednak uznać, że dłużnik mający zadłużenie 20000 z FA ma skuteczną egzekucję
Popatrz na sam druk zaśw. o bezskuteczności
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2015, 15:32

Elmer pisze:Popatrz na sam druk zaśw. o bezskuteczności
Napatrzyłam się na niego już wystarczająco długo.
Elmer pisze:Bo sytuacja kiedy jest zadłużenie tylko z FA to sytuacja w praktyce czysto hipotetyczna.
Ja miałam taką sytuację, do dzis mam 8-) . Ale nawet jeśli uznać że takie coś w rzeczywistości nie ma prawa wystąpić to -moim zdaniem - w przypadku zadłużenia jedynie z FA o bezskutecznej egzekucji nie ma mowy 8-)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2015, 15:35

Elmer pisze:Trudno jednak uznać, że dłużnik mający zadłużenie 20000 z FA ma skuteczną egzekucję
Moim zdaniem trudno uznać że chłop który ma zadłużenie tylko z Fa (a nawet niech i milion zł do zwrotu z tytułu FA ma) to dłużnik alimentacyjny w rozumieniu naszej ustawy :D
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2015, 18:09

czyli FA nie jest zobowiązaniem alimentacyjnym?
mhhgmjg

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x