Śmierć DA a skasowanie z sygnity - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 sty 2017, 12:02

Hej. Mam pytanko kochani . Jeżeli dłuznik umrze i oczywiście wpisujemy date śmierci to później po wszystkim usuwamy go z listy dłużników?
Zielonka

Napisano: 23 sty 2017, 15:19

A po co chcesz go usunąć? Zostaw go w spokoju chociaż w systemie :)
MEgaMocny

Napisano: 23 sty 2017, 15:51

ja zakanczam postępowanie w programie automatycznie znika z listy dłuzników, uwazam, ze nie jest juz dłuznikiem i póxniej w sprawozdaniach i rejestrach wychodza nie prawdziwe dane.
Zawsze możesz go przywrócić...poprzez "dodaj dłużnika" i wskakuje Ci spowrotem z całym dorobkiem, ja także usuwam tych co spłacili czyli utracili status dłuznika
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2017, 15:52

legalna 01 pisze:ja zakanczam postępowanie w programie automatycznie znika z listy dłuzników, uwazam, ze nie jest juz dłuznikiem i póxniej w sprawozdaniach i rejestrach wychodza nie prawdziwe dane.
Zawsze możesz go przywrócić...poprzez "dodaj dłużnika" i wskakuje Ci spowrotem z całym dorobkiem, ja także usuwam tych co spłacili czyli utracili status dłuznika
ja też tak robie
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2017, 10:58

mam przy okazji pytanko, komornik pzysął mi pismo,o zawieszeniu postepowania z art. 819 kpc i podał date śmierci dłuznika,czy juz na tej podstawie moge umorzyc w systemie zadłużenie i usunąc dłuznika?
@@@

Napisano: 25 sty 2017, 11:20

ja dla pewności występuje o akt zgonu ale obowiązku nie ma.
Ja przyjęłam praktyke, i od lat to sie sprawdza, że wydaje postanowienie o wygaszeniu nalezności, które przekazuje do ksiegowości a po zmianach z tymi przyłaczeniami to robie jeszcze wniosek do komornika o umorzenie postępowania...i mam wtedy porządek
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2017, 11:34

o! jesteś wielka, uprzedziłas moje kolejne pytanie, dzieki, bo właśnie komornik napisał drugie pismo o złożenie wniosku o umorzenie naleznosci z tyt. FA i ZA, myśle ze chodziło mu właśnie o umorzenie postępowania egzekucyjnego, czy moge prosic o wzór tego umorzenia, a szczególnie podstawe prawną ?
Gość

Napisano: 25 sty 2017, 11:54

nie musisz pisać podstawy prawnej. Ja piszę np. tak:

Wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego

Wnoszę o umorzenie postępowania egzekucyjnego w sprawie KMP .... prowadzonego przez Zastępcę Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w ............
z wniosku Burmistrza ....... przeciwko dłużnikowi ..........., co do kwoty
...... zł z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz co do kwoty ...... zł z tytułu odsetek dla funduszu alimentacyjnego.

UZASADNIENIE

Zgodnie z odpisem skróconym aktu zgonu Nr AB ..... wydanym w dniu 08-12-2016 r.  przez USC w ....., stwierdzono, że dnia 08-12-2016 r. zmarł dłużnik alimentacyjny ........ Stosownie do zapisu art. 28 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego należności, o których mowa w ust. 1 pkt 1,2,4 tejże ustawy wygasają.
W związku z powyższym umorzenie postępowania jest zasadne.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2017, 12:03

dziekuję ci bardzo, czy komornik nie naliczy nam jakis kosztów w zwiazku z umorzeniem? ja do księgowości daję tylko wydruk z systemu Sygnity ,ale widze, że twoje postępowanie jest bardziej czytelne nawet dla kogos, kto by musiał zastepowac, dzieki
@@@

Napisano: 25 sty 2017, 12:12

żadnych kosztów z tego tytułu nie poniesiesz
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]