No właśnie ze decyzja tzw wygaszajaca i zostawić w akta
https://www.orzeczenia-nsa.pl/ii-gsk-489-08.html Warto poczytaćAniaBaj pisze: ↑10 paź 2021, 5:01Uważam , ze prawo do św powinno zostać wygaszone w taki sposób: drugi rodzic wnosi na podstawie 28 kpa o wydanie decyzji wygaszającej na 162 i składa wniosek o ustalenie św , organ uznaje tego rodzica jako stronę , gdyż ma w tym ona interes i jej wysyła decyzje o wygaszeniu dla zmarłego i ustala jej prawo do św zgodnie z art chyba to był 20 ustawy św Ten o 3 miesiącach od śmierci . Taki tryb pozwala na zakończenie jednego ustalonego prawa sobie zmarłej i przyznaje drugiej stronie żyjącej bez uszczerbku dla dziecka, czyli to co napisałam wyżej w skrócie: decyzja wygaszajaca i w akta .
No to źle myślisz. W tym przypadku to czynność techniczna. Temat był wałkowany wiele razy, a i orzecznictwo się zmieniło.AniaBaj pisze: ↑10 paź 2021, 5:27https://www.orzeczenia-nsa.pl/ii-gsk-489-08.html Warto poczytaćAniaBaj pisze: ↑10 paź 2021, 5:01Uważam , ze prawo do św powinno zostać wygaszone w taki sposób: drugi rodzic wnosi na podstawie 28 kpa o wydanie decyzji wygaszającej na 162 i składa wniosek o ustalenie św , organ uznaje tego rodzica jako stronę , gdyż ma w tym ona interes i jej wysyła decyzje o wygaszeniu dla zmarłego i ustala jej prawo do św zgodnie z art chyba to był 20 ustawy św Ten o 3 miesiącach od śmierci . Taki tryb pozwala na zakończenie jednego ustalonego prawa sobie zmarłej i przyznaje drugiej stronie żyjącej bez uszczerbku dla dziecka, czyli to co napisałam wyżej w skrócie: decyzja wygaszajaca i w akta .
Każdy ma prawo do swojego stanowiska wiec uznanie ze się mylę jest niewłaściwe i niegrzeczne , orzecznictwo się nie zmieniło wystarczy czytać je ze zrozumieniemzdzislaw_dyrma pisze: ↑10 paź 2021, 8:58No to źle myślisz. W tym przypadku to czynność techniczna. Temat był wałkowany wiele razy, a i orzecznictwo się zmieniło.AniaBaj pisze: ↑10 paź 2021, 5:27https://www.orzeczenia-nsa.pl/ii-gsk-489-08.html Warto poczytaćAniaBaj pisze: ↑10 paź 2021, 5:01Uważam , ze prawo do św powinno zostać wygaszone w taki sposób: drugi rodzic wnosi na podstawie 28 kpa o wydanie decyzji wygaszającej na 162 i składa wniosek o ustalenie św , organ uznaje tego rodzica jako stronę , gdyż ma w tym ona interes i jej wysyła decyzje o wygaszeniu dla zmarłego i ustala jej prawo do św zgodnie z art chyba to był 20 ustawy św Ten o 3 miesiącach od śmierci . Taki tryb pozwala na zakończenie jednego ustalonego prawa sobie zmarłej i przyznaje drugiej stronie żyjącej bez uszczerbku dla dziecka, czyli to co napisałam wyżej w skrócie: decyzja wygaszajaca i w akta .![]()
Czytamy ze zrozumieniem: wysyłka do drugiego rodzica żyjącego który wnioskuje i tym samym jest strona o wygaśnięcie ale rozumiem to skomplikowane i niezrozumiałe dla niektórychzdzislaw_dyrma pisze: ↑10 paź 2021, 15:56I tak zrobisz jak uważasz. Orzecznictwo raczej jest nowsze niż to z 2008 r.Ale jak chcesz do nieżyjącej strony wysyłać decyzję via wdowiec to Twoja sprawa. Ja bym sobie nie utrudniał życia.
![]()