Wniosek z innej gminy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 paź 2021, 7:47

tak. .
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2021, 8:12

a jak to jest z przesyłanymi dokumentami?powinny być w oryginale?
marzenasaw
Referent
Od: 11 wrz 2019, 19:56
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 05 paź 2021, 8:54

tak, oryginały
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2021, 7:08

de Charette a gdzie masz napisane, że trzeba przesłać oryginały? W ustawie pisze, że przesyła się dokumenty celem dalszej realizacji. Kiedyś bodajże w rozporządzeniu (lub w ustawie, na szybko nie pamiętam) pisało że organ u siebie pozostawia kopie a przesyła oryginały.
Teraz ten przepis wyparował. A w czasie, kiedy mamy już możliwość wysyłki elektronicznej (np przez empatię) można wysłać scan. Oszczędność na przesyłce.
Jak wysyłasz do wojewody to też już nie robisz tego w "oryginale" bo wojewoda już zakazał wysyłać papierowo.
AsiaG
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 10:44
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych

Napisano: 08 paź 2021, 8:23

AsiaG bez obrazy ale doczytaj ustawę, gdzie masz napisane wprost, że do Wojewody przesyłasz kopie elektroniczne a nie dokumenty tak jak w przepisie o przekazaniu do innego organu. To są dwie różne rzeczy. Po to była nowelizacja ustawy aby zalegalizować przesyłanie do Wojewodów tylko w formie elektronicznej i elektroniczne kopie dokumentów. Wcześniej były tylko narzucone wytyczne i akceptowanie przesyłanie w takiej formie, co nie było do końca poprawne. Tam gdzie Wojewoda zwracał wnioski papierowe przesłane pocztą do niego a OPS wchodził z nim w spór, to Wojewoda przegrywał. Tak samo jak narzucanie uzupełniania przez nasze organy tych wniosków o dane, które chce Wojewoda. Ustawodawca miał dobry zamysł z przesyłaniem dokumentacji do innych organów ale niestety nie dostosował przepisów do przesyłania w formie elektronicznej, szczególnie wniosków papierowych. Skoro kończysz pytaniem to ja też zadam tobie jak wysyłasz dokumenty do SKO ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 paź 2021, 9:09

Szarak, ostatnio rozmawiałam z naszym SKO. Niestety, nawet Epuapem póki co nie będą przyjmować, ale Prezes powiedział, że przymierzają się do tego, żeby taki system wprowadzić, trwają dyskusje na "wyższym szczeblu".
Co do przesyłania między gminami, jak do tej pory miałam chyba z 5 przypadków, gdzie inne ośrodki (z różnych miejsc w Polsce) przysłały mi do realizacji dokumenty przez empatię.
Na początku tego tygodnia zrobiłam to samo z naszej gminy i do tej pory nikt nie dzwonił, że coś jest nie tak.
Pożyjemy, zobaczymy.
AsiaG
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 10:44
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych

Napisano: 08 paź 2021, 9:45

Widzisz twoje SKO też tak mówi bo KPA również wskazuje, że należy przesłać dokumenty a nie ich kopie elektroniczne. Moje SKO to samo.
Wracając do naszej ustawy jeżeli wniosek byłby w formie papierowej i byś mi go przesłała epupaem albo empatią to byśmy się kopali :) Wnioski złożone w formie elektronicznej przyjmujemy jak są przesłane epuapem albo elektronicznie o ile są wszystkie dokumenty. Jeżeli chcesz przyjmować wnioski tylko elektronicznie twoja wola, to ty za to odpowiadasz ale nie zdziw się jak ktoś kiedyś Ci to podważy. Po nowelizacji bo nasza ustawa obecnie rozróżnia pojęcie dokumentacji oraz jej kopii elektronicznej i tu nie ma dowolnej interpretacji (w mojej ocenie). Skoro jest stwierdzenie dokumentacja to tak jak mówi orzecznictwo KPA (a podobny jest zapis przy przesyłaniu np odwołań do organu wyższego) są to oryginały dokumentacji chronologicznie poukładane.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x