Śmierć osoby z gospodarstwa domowego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i Karty Dużej Rodziny
- Kontakt:
Śmierć osoby z gospodarstwa domowego
Pan złożył mi wniosek o dodatek mieszkaniowy w tym miesiącu, tj.styczniu. W skład gospodarstwa wchodziła osoba niepełnosprawna, poruszająca się na wózku. Gdyby nie ten fakt metraż mieszkania przekroczyłby wartość ustawową i byłaby odmowa. Wniosek rozpatrzyłam, dodatek przyznany od lutego do lipca i niestety Pan zgłasza śmierć tej osoby niepełnosprawnej. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Pomóżcie...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
Re: Śmierć osoby z gospodarstwa domowego
Nic masz nie robić.Ira pisze: 17 sty 2021, 19:59 Pan złożył mi wniosek o dodatek mieszkaniowy w tym miesiącu, tj.styczniu. W skład gospodarstwa wchodziła osoba niepełnosprawna, poruszająca się na wózku. Gdyby nie ten fakt metraż mieszkania przekroczyłby wartość ustawową i byłaby odmowa. Wniosek rozpatrzyłam, dodatek przyznany od lutego do lipca i niestety Pan zgłasza śmierć tej osoby niepełnosprawnej. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Pomóżcie...
Art.7 ust 10
-
- Stażysta
- Kontakt:
No dobrze, ale jeszcze nic mu nie wypłaciłam, bo dodatek ma przyznany od lutego do końca lipca. Czy to nie wpływa jakoś na jego prawo do tego dodatku?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
możesz zrobić wszczęcie postępowania administracyjnego , wezwać wnioskodawcę ...jeżeli nie wydałaś jeszcze decyzjiIra pisze: 18 sty 2021, 12:23 No dobrze, ale jeszcze nic mu nie wypłaciłam, bo dodatek ma przyznany od lutego do końca lipca. Czy to nie wpływa jakoś na jego prawo do tego dodatku?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Wydałam decyzję, tak jak pisałam wyżej dodatek został przyznany na okres od lutego do lipca 2021... W takim razie zostawiam tak jak jest i taka sytuacja (śmierć tej osoby niepełnosprawnej) nie ma wpływu na prawo tego Pana do dodatku?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czyli w tym przypadku faktycznie chyba trzeba zostawić wszystko tak jak jest i wypłacać przez pół roku. A swoją drogą przepis jest głupi, bo jedni pracownicy szybko robią decyzje (przyznanie dodatku), a inni na ostatnią chwilę. I w sumie gdybyś nie wydała jeszcze decyzji przyznającej to dodatku nie można by wypłacić? Bo jeden pracownik w dodatkach robi tak, a inny inaczej?Art. 7 ust. 10: Zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez
wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku
mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku
mieszkaniowego.

-
- Stażysta
- Kontakt:
No właśnie Krwawa, wszystko w tych naszych dodatkach jest jakieś niedopowiedziane... Zastępuję koleżankę, siedzę w tym od niedawna, no i mam wrażenie, że "im więcej wiem, tym więcej nie wiem"
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :* Super, że można liczyć na waszą pomoc !

Oprócz Śmierć osoby z gospodarstwa domowego - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Proszę o przeliczenie dopłaty
Zapotrzebowanie
WNIOSEK O UDOST. DANYCH
Dopłata do dodatku mieszkaniowego
Dopłaty do czynszu
Dochód brutto - koszty uzyskania przychodu i składki.
Nowe mieszkanie z gminy.
program radix ndm+
Do kogo dopłata do czynszu
maksymalny dopuszczalny stopień przekroczenia normatywnej powierzchni
wsparcie z PFRON 500 zł
doplata do czynszu wstecz
dane dot.mieszkań prywatnych dot.dopłat do czynszu
Wyprowadzka w czasie pobierania DM
Bardzo proszę o pomoc!
WYDATKI za jaki miesiąc