Śmierć wnioskodawcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 wrz 2014, 9:42

mam pewien problem, SM przysłała do mnie zawiadomienie że wnioskodawca zmarł, jak mi napisali to on nie miał żadnej rodziny która mogłaby zgłosić tą sprawę, zmarł 07.08.2014 a DM miał do końca września, SM przysłała do mnie to zawiadomienie jak poszły przelewy za sierpień i wrzesień, czy powinienem teraz zrobić decyzje o śmierci wnioskodawcy a spółdzielnie zobowiązać do zwrotu DM za sierpień i wrzesień czy tylko za wrzesień?
kamos90

Napisano: 12 wrz 2014, 15:34

my wygaszając decyzję rozliczamy co do dnia
zek 1

Napisano: 15 wrz 2014, 9:10

Na tym forum panuje zdaje się jednolity pogląd, że dodatek jest niepodzielny, tzn. nie można go rozdzielać na dni. Zatem zostaje wybrać miesiąc. Moim zdaniem należy wstrzymać od następnego miesiąca (w omawianym przypadku od września). Po pierwsze z powodów praktycznych. Wystarczy?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2014, 9:53

A ja przyjąłem taką zasadę że jak zgon był przed 10-tym dniem miesiąca to żądam zwrotu za ten miesiąc a jak po 10-tym to wygaszam dopiero od następnego miesiąca. I wiecie co, że tyle lat tak robię i żaden umarły jeszcze nigdy się nie odwołał ;) :twisted:
Fantomas

Napisano: 16 wrz 2014, 10:04

Ja jednak myślę, że lepiej wszystkie od następnego miesiąca.
Bo zawiadomienie jeszcze nie przyszło, zaś dodatek zapewne już poszedł, bo nikt nie widział, że już od 1 dnia miesiąca dodatek bezprzedmiotowy (był czy będzie bezprzedmiotowy???).

Zaraz, zaraz, jeśli nawet bezprzedmiotowy, to argument ten absolutnie nie wystarcza na zabranie dodatku, :!: nieprawdaż?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x