brak zarządcy w bloku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 wrz 2014, 12:41

pomóżcie.
Mam wnioskodawcę który zamieszkuje w budynku wielorodzinnym 9cio lokalowym. Nie ma tam wspólnoty. Sam potwierdził wszystko na wniosku i podpisał się w miejscu dla wnioskodawcy i dla zarządcy. Czy mogę mu odmówić bo nie ma wspólnoty? W naszej ustawie nie ma mowy o tym, tylko o zarządcy lub osobie uprawnionej.
Gość

Napisano: 16 wrz 2014, 10:01

Rozumiem że odmowy nie ma z takiego powodu, bo żaden art. na to nie pasuje. Liczę jak właściciela domu jednorodzinnego.
Gość

Napisano: 16 wrz 2014, 10:20

Gość pisze:Nie ma tam wspólnoty.
Otóż JEST wspólnota. Przy różnych właścicielach istnieje z mocy prawa tzw. wspólnota mieszkaniowa, jednocześnie przy 9 lokalach ma w pełni zastosowanie ustawa z dnia 24 czerwca 1994r. o własności lokali. Tam są opisane m.in. zasady zarządzania i reprezentowania.
Jednocześnie w naszej strefie cywilizacyjnej formalnie nie ma usprawiedliwienia nieznajomość prawa.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2014, 15:03

Podpowiedz jeszcze jak napisać odmowę na jakie przepisy się powołać. Proszę pomóż mi dokończyć tę sprawę. Przeczytałam tę ustawę o własności lokali i tam jest rozdział 4 który o tym mówi, tylko ja nie jestem pewna czy w odmowie mogę się na to tylko powołać i ewentualnie na jaki przepis art.8 naszej ustawy?
Gość

Napisano: 17 wrz 2014, 11:22

Czyż ja każę odmówić? Na razie nie widać podstaw. Trzeba po prostu spróbować sprawę troszkę wyjaśnić: czy na pewno nie ma administratora ani zarządcy, dlaczego nie ma, czy nigdy nie było, jak to było możliwe, w jaki więc sposób rozlicza się ogrzewanie, śmieci, wodę, co z remontami, konserwacjami, oświetleniem, innymi wydatkami na część wspólną itd. Przy okazji może dowie się człowiek, że właściciel ma określone prawa i obowiązki.
Ponadto wobec braku zarządcy należy dokładnie sprawdzić tytuł prawny, w oryginale. Z dokumentu może wynikać też cokolwiek na temat sposobu zarządzania. Także dane na temat powierzchni.

Przy następnym wniosku będzie łatwiej, a może nawet następnego nie będzie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x