śmierć wnioskodawcy

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
GOPS85
Stażysta
Zajmuję się: ŚW, ŚR
Kontakt:

śmierć wnioskodawcy

Post autor: GOPS85 »

Mam problem. Dodatek mieszkaniowy przyznany do marca. Przekazywany na konto osoby, od ktorej wnioskodawca wynajmował dom. Pan zmarł 28.01.2023 r., o czym dowiedziałam się chwilę temu. co teraz? wiem ze od lutego powinnam uchylić skoro wnioskodawca zmarł. Żądać zwrotu ale od kogo? ktoś podpowie?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: śmierć wnioskodawcy

Post autor: :-) »

GOPS85 pisze: 16 mar 2023, 11:21 Mam problem. Dodatek mieszkaniowy przyznany do marca. Przekazywany na konto osoby, od ktorej wnioskodawca wynajmował dom. Pan zmarł 28.01.2023 r., o czym dowiedziałam się chwilę temu. co teraz? wiem ze od lutego powinnam uchylić skoro wnioskodawca zmarł. Żądać zwrotu ale od kogo? ktoś podpowie?
w tej sytuacji to chyba od właściciela domu...o zwrot nienależnie pobranych dodatków za luty i marzec ...osoba ktora wynajmowała dom najemcy, powinna powiadomić urząd że ten zmarł...przecież dodatek wpływał na konto...w umowie najmu pewnie są dane właściciela...
GOPS85
Stażysta
Zajmuję się: ŚW, ŚR
Kontakt:

Post autor: GOPS85 »

umowa najmu byla na oboje małżonków.
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

GOPS85 pisze: 16 mar 2023, 14:13 umowa najmu byla na oboje małżonków.
ale wnioskodawca może być jeden i jeżeli nastąpi zgon, wygaszamy decyzję...natomiast żona może składać kolejny wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego
ODPOWIEDZ