SOSW a SP na starych zasadach + SR
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
SOSW a SP na starych zasadach + SR
Pani ma SP na starych zasadach. Teraz do rodzinnego złozyła wniosek na dodatek na zamieszkiwanie dla córki która jest w Specjalnym Ośrodku szkolno-Wychowawczym. Dziecko realizuje poziom szkoły podstawowej i ponosi odpłatność za wyżywienie. Czy mogę jej płacić nadal świadczenie pielęgnacyjne, jeśli nabyła prawo do niego na starych zasadach? Czy mogę jej przyznać zamieszkiwanie?

- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: SOSW a SP na starych zasadach + SR
my w takiej sytuacji zabieraliśmy / nie przyznawaliśmy SP, wszystko utrzymane, skoro osoba od poniedziałku do piątku praktycznie nie sprawuje opieki to nie ma rezygnacji z aktywności zawodowej
Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 22 lutego 2021 r., I OSK 2506/20
Teza
Zgodnie z art. 17 ust. 5 pkt 2 lit. b ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba wymagająca opieki została umieszczona w rodzinie zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej spokrewnionej, rodzinnym domu dziecka albo, w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji, w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, z wyjątkiem podmiotu wykonującego działalność leczniczą, i korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu. Ustawodawca wprowadził kryterium, aby bez względu na inne okoliczności, w sytuacji gdy okres pobytu osoby wymagającej opieki w placówce przekracza 5 dni w tygodniu, uznawać, że osoby opiekujące się niepełnosprawnymi mogą podjąć zatrudnienie. Natomiast w sytuacji gdy okres pobytu osoby wymagającej opieki w placówce nie przekracza 5 dni w tygodniu, należy zbadać czy okoliczności pozwalają opiekunowi osoby niepełnosprawnej na kontynuowanie lub podjęcie zatrudnienia.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dziękuję
a zamieszkiwanie mogę przyznać?
a zamieszkiwanie mogę przyznać?

- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
orzeczenie ma to można i w podstawówce 

Oprócz SOSW a SP na starych zasadach + SR - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ZGON MATKI ŚP
Becikowe dla opiekuna prawnego - rodziny zastepczej
pomocy co robić
gospodarstwo rolne w beciku
decyzja ponownie odmawiająca świadczenie pielęgnacyjne-wzór
ŚP i ZP dla rodzin zastępczych
Tom. pomożesz ?
od kiedy śP
ŚP na starych zasadach, zgon i renta rodzinna
Nowy okres zasiłkowy a obsługa "bonu energetycznego"
Świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach
Ukrainka- uchodżca czy nie