SOW - telefony z PFRON w sprawie przystąpienia
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
SOW - telefony z PFRON w sprawie przystąpienia
Czy do Was też dzwonią z PFRON-u i straszą, że jeśli nie przystąpicie do SOW, to nie dadzą kasy na Aktywny samorząd? Tak przekazała mi informację szefowa. Akurat ja, to najmniej tą groźbą jestem zmartwiona
(pomijam fakt, że pieniądze już dostaliśmy i to tak dużo, że nie wiem, czy mi nie wystarczy na cały rok.

-
- Stażysta
- Zajmuję się: Aktywny samorząd
- Kontakt:
Re: SOW - telefony z PFRON w sprawie przystąpienia
Z informacji jakie przekazał nam Nasz Oddział od 2020 od stycznia Aktywny samorząd będziemy obsługiwać tylko przez SOW. Także zostaniemy "zmuszeni" do jego wdrożenia.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Płace
- Kontakt:
Nam przekazano informację że od września będzie obowiązek przejmowania wniosków na Moduł II w SOW.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: rehabilitacja społeczna, Aktywny samorząd
- Kontakt:
Właśnie odebrałam pismo z oddziału informujące o obowiązku wprowadzania wniosków przez SOW od przyszłego roku. Takie podejście to tylko w PFRON. Jak można zmuszać kogoś do pracy na jednym programie. My pracujemy na programach z Tyldy (do rehabilitacji i do AS-a) i jesteśmy zadowolone. W ubiegłym roku byłam na szkoleniu z SOW i uważam że program to kompletna klapa. PFRON wydał grube miliony na przygotowanie programu z którego nikt nie chce korzystać więc postanowili że wprowadzą go na siłę. Ilu niepełnosprawnych posiada sprzęt komputerowy i dostęp do internetu nie mówiąc o podpisie kwalifikowanym. przecież większość nie posiada nawet rachunku bankowego. Wypadało by zapytać powaiaty które użytkują SOW czy są zadowolone i czy ten "super" program ułatwia im pracę, bo jak byłam ostatnio na spotkaniu w sprawie AS-a w oddziale PFRON to dziewczyna pracująca w SOW przeklina program, a jeśli chodzi o pomoc z PFRON to otrzymuje za każdym razem 100- stronicową instrukcję obsługi.
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
MagdaPCPR, zgadzam się z Tobą w 100%. Poza tym, ja wiem, jak to się skończy. I tak 99% wnioskodawców będzie przychodziło do PCPR-u i trzeba będzie z nimi wprowadzać wnioski na miejscu. A ja siedzę w tym (AS) zupełnie sama (i tradycyjnie wspomnę, że jeszcze mam środki pomocnicze, przedmioty ortop., sprzęt rehab., WRMR i wiele rzeczy, które "rodzą się" po drodze).
Nie wspomnę już, że jak my zwróciliśmy się z prośbą do pani prezes w sprawie naszych dodatków, to do dzisiaj cisza, ale jak PFRON wtopił z wdrażaniem tego projektu, to siłą chcą nas wziąć!
Nie wspomnę już, że jak my zwróciliśmy się z prośbą do pani prezes w sprawie naszych dodatków, to do dzisiaj cisza, ale jak PFRON wtopił z wdrażaniem tego projektu, to siłą chcą nas wziąć!

-
- Stażysta
- Zajmuję się: dofinansowania
- Kontakt:
A teraz jeszcze szkolenia niby z ASa są, a nakłaniają do przystąpienia do SOWy
- wolfnash
- Referent
- Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.
- Kontakt:
Może warto by było założyć odrębny watek odnośnie SOW. Z tego co wiem planują od stycznia przyłaczyć wszystkich.. Sprawozdania będą z systemu... Tak straszą przynajmniej
-
- Praktykant
- Zajmuję się: rehabilitacja społeczna, Aktywny samorząd
- Kontakt:
Lubuski oddział PFRON zaproponował spotkanie 17-go czerwca u siebie w siedzibie. Bedą namawiać dyrektorów do przystąpienia. Najpierw należałoby zapytać o opinie tych, którzy już korzystają z SOW. jak się w nim pracuje i czy ludzie sami wysyłają wnioski, czy może przychodzą do PCPR i pracownik odwala całą robotę za niepełnosprawnego. Jeżeli nie będzie żadnego sprzeciwu ze strony PCPR-ów to PFRON zmusi nas do SOW. jak się nie odzywasz to znaczy że się zgadzasz.
-
- Stażysta
- Kontakt:
"Będą namawiać" - nie... W naszym rejonie na spotkaniu z panią z PFRON pracownicy PCPRów zostali poinformowani, że już w lipcu SOWa ma być wprowadzona Rozporządzeniem...
-
- Stażysta
- Kontakt:
A swoją drogą, ponoć 100 PCPRów już pracuje na SOWie - podzielcie się, jak jest naprawdę z tym programem, bo po szkoleniu jesteśmy na nie!
Oprócz SOW - telefony z PFRON w sprawie przystąpienia - System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON - SOW przeczytaj również:
Wzory wniosków, oceny merytoryczne
Wyjasnienie rol
wprowadzanie wniosków
szkolenie z obsługi SOW Warszawa
SOW - jakie zadania w 2020 r.
aktywny samorząd II problem z wpisaniem wniosku
aktywny samorząd moduł II - sow
Sow wnioski modul ii wzor aktywnt samorząd pomocy!!!!!!!
wdrożenie sow czy ktoś coś na ten temat
Załącznik do regulaminu SOW - umowa powierzenia przetwarzani
SOW System Obsługi Wsparcia PFRON