śp a internat - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 13 paź 2014, 22:52

Mimo wszystko dalej uwazam , że jesteś optymistką w swoich wyliczeniach.
Zauważ, ze ośrodek ma ustalić na ile opieke moze sprawowac rodzina , a na ile potrzebne będą usługi opiekuncze. Tak samo do jego kompetencji będzie należała ocena kwalifikowanych kosztów opieki. A tym samym wątpię, że jezeli jego wycena kosztów będzie na 300 zł, żeby przyznali niepełnosprawnemu czek na wyższa kwotę, z której i tak trzeba będzie dokładnie sie rozliczyc. A tym samym nie to że zostaniemy z mniejszym dochodem pomniejszony o zasiłki to jeszcze dojdzie robota papierkowa oraz szczegółowe spowiadanie sie ze wszystkiego.
Ale chociaz zaoszczędzą, żeby mieli z czego dać więcej rodzicom dzieci.
m&m

Napisano: 13 paź 2014, 22:53

walentyna pisze:o czym Wy p.i.pr.zy.c.i.e to nie aktualne.
Co jest nieaktualne?
m&m

Napisano: 13 paź 2014, 23:22

m&m pisze:Mimo wszystko dalej uwazam , że jesteś optymistką w swoich wyliczeniach.
Zauważ, ze ośrodek ma ustalić na ile opieke moze sprawowac rodzina , a na ile potrzebne będą usługi opiekuncze. Tak samo do jego kompetencji będzie należała ocena kwalifikowanych kosztów opieki. A tym samym wątpię, że jezeli jego wycena kosztów będzie na 300 zł, żeby przyznali niepełnosprawnemu czek na wyższa kwotę, z której i tak trzeba będzie dokładnie sie rozliczyc. A tym samym nie to że zostaniemy z mniejszym dochodem pomniejszony o zasiłki to jeszcze dojdzie robota papierkowa oraz szczegółowe spowiadanie sie ze wszystkiego.
Ale chociaz zaoszczędzą, żeby mieli z czego dać więcej rodzicom dzieci.
Masz rację dlatego przedstawiony wariant był najbardziej optymistyczny.No ale zaczekajmy do 21.10.2014 ......może wyrok ukręci łeb pomysłom łysego.
M zbiałego

Napisano: 13 paź 2014, 23:33

Jestem matką opiekunką niepełnosprawnego dziecka i też życzę wszystkiego dobrego opiekunom niepełnosprawnych dorosłych .Nie bardzo rozumiem dlaczego tu piszący całą złość z poczucia nierównego traktowania przenoszą na rodziców i ich niepełnosprawne dzieci, pomyliliście adresata - przecież to nie rodzice wymyślili i wprowadzili wykluczającą opiekunów ustawę, również to nie rodzice forsują pomysł czeków. Ale już niedopuszczalny jest atak na nasze dzieci nazywając ich nieporadnymi niemotami - to uderza w ich godność, to co są gorsze tylko dlatego że są niepełnosprawne. Jakie to krzywdzące dla naszych dzieci, czy tez tak samo oceniacie waszych niepełnosprawnych podopiecznych ?Ponieważ znam problem rodziny z niepełnosprawnym dzieckiem z doświadczenia a nie z patrzenia, to dziecko jest dla mnie podmiotem i kieruję się zasadą na ile jestem w stanie pomóc swojemu dziecku. Dlatego nie zgadzam się na przedmiotowe ( za ile?) traktowanie osób niepełnosprawnych.
wwo

Napisano: 13 paź 2014, 23:56

wwo pisze:Jestem matką opiekunką niepełnosprawnego dziecka i też życzę wszystkiego dobrego opiekunom niepełnosprawnych dorosłych .Nie bardzo rozumiem dlaczego tu piszący całą złość z poczucia nierównego traktowania przenoszą na rodziców i ich niepełnosprawne dzieci, pomyliliście adresata - przecież to nie rodzice wymyślili i wprowadzili wykluczającą opiekunów ustawę, również to nie rodzice forsują pomysł czeków. Ale już niedopuszczalny jest atak na nasze dzieci nazywając ich nieporadnymi niemotami - to uderza w ich godność, to co są gorsze tylko dlatego że są niepełnosprawne. Jakie to krzywdzące dla naszych dzieci, czy tez tak samo oceniacie waszych niepełnosprawnych podopiecznych ?Ponieważ znam problem rodziny z niepełnosprawnym dzieckiem z doświadczenia a nie z patrzenia, to dziecko jest dla mnie podmiotem i kieruję się zasadą na ile jestem w stanie pomóc swojemu dziecku. Dlatego nie zgadzam się na przedmiotowe ( za ile?) traktowanie osób niepełnosprawnych.
Jako opiekunowie niepełnosprawnych dorosłych i dzieci powinniśmy się solidaryzować.Przecież pani dobrze wie,że wyższe świadczenia otrzymaliście wyłącznie dlatego,ponieważ pozbawiono ich opiekunów dorosłych i wtedy nikt z was nie protestował. .Teraz pozytywny wyrok dla WO wisi w powietrzu i w związku z tym zapowiadacie protest,żeby przypadkowo nie było równego traktowania,gdyż dobrze wiecie ,że opiekunom dorosłych nie zrównają świadczeń do waszego poziomu tylko wprowadzą nowe rozwiązania,co wybitnie wam nie pasuje.Czyli nadal chcecie różnicowania opiekunów.OTO CAŁA GOŁA PRAWDA.
wrózka

Napisano: 14 paź 2014, 8:44

M zbiałego pisze:
......może wyrok ukręci łeb pomysłom łysego.
Na to bym nie liczyła w kraju politycznego szlamu, układów i zaleznosci, gdzie dodatkowo wszystko było ukartowane już dawno.Trybunał w tej chwili ma to zaklepać, zeby nikt nie ważył sie tego podwazać, a rodzice ze swoimi protestami, w których domagają sie coraz więcej wybielać władzę. Ich protesty sa sterowane odgórnie, żeby dopomagali rządowi, a przy okazji sami zyskali.

wwo, gwoli ścisłości uzyłam okreslenia , ze nie jest nieporadną niemotą . takie krótkie nie, ale jak dużo zmienia. I zauważ, że do świadczenia w związku z opieką poruszony był przypadek, gdzie rodzic na siedem dni w tygodniu przez pięć nie zajmował sie tym dzieckiem. I widocznie masz identyczny przypadek, ze tak ci odpowiada branie jednakowych pieniędzy za tygodniową bezczynność jak i za tygodniowa harówkę przy dziecku, które rzeczywiscie uzaleznione jest od tego rodzica.
Na wszystkie swiadczenia przeznaczona jest określona pula pieniędzy. I niestety jesli jedne sie podwyższa to na te podwyzki trzeba w ramach tej puli drugim ująć. Także kazdy wasz krzyk o jakąkolwiek podwyzkę jest odebraniem nam opiekunom dorosłych niepełnosprawnych. Ale ze juz nie mają bardzo z czego zabrac, a wy domagacie sie dalej, to w dalszej kolejności zabierać będa naszym niepełnosprawnym. I tak dojdziemy do sytuacji, ze niepełnosprawny osiemnastolatek z rentą socjalna i zasiłkiem pielegnacyjnym na starcie będzie dostawał więcej niż niepełnosprawny dorosły, który latami pracy wypracował sobie emeryturę i która dodatkowo przez lata ulegała waloryzacji. Moze kiedyś wasza zachłanność obróci sie przeciwko wam.
m&m

Napisano: 14 paź 2014, 9:03

xvc pisze:a tak by się chciało elzo zabrac te marne grosze prawda?WSTYD.

No patrz, a jak właśnie sama wydzwaniałam do szkoły i po faceta wydzwaniałam, żeby dostarczył mi dokumenty m.in. fakturkę za wyżywienie i spisał oświadczenie jakie ponosi koszty, właśnie po to żeby mu świadczenia NIE ZABIERAĆ.
Ale Ty wiesz swoje co, bo przecież urzędas=zło i nie przyszło Ci do bańki, że pytam po to aby nie mieć wątpliwości, że dalej mogę mu wypłacać.
eliza75

Napisano: 14 paź 2014, 9:19

Jestem opiekunką, której tak jak Wam opiekunom dorosłych odebrano świadczenie, ponieważ posiadam mały skrawek ziemi, ale przez myśl mi nie przeszło, żeby za to oskarżać innych rodziców i im zazdrościć świadczeń. A tak od strony rodzinnej moje dziecko nigdy nie było w żadnym ośrodku, ma nauczanie indywidualne dwie godziny dziennie, ale ponieważ życie już mi dało w d... to daleka jestem od oceniania innych - nikt nigdy tak naprawdę nie wie przez co przechodzi drugi człowiek.
wwo

Napisano: 14 paź 2014, 9:38

wwo pisze:Jestem opiekunką, której tak jak Wam opiekunom dorosłych odebrano świadczenie, ponieważ posiadam mały skrawek ziemi, ale przez myśl mi nie przeszło, żeby za to oskarżać innych rodziców i im zazdrościć świadczeń. A tak od strony rodzinnej moje dziecko nigdy nie było w żadnym ośrodku, ma nauczanie indywidualne dwie godziny dziennie, ale ponieważ życie już mi dało w d... to daleka jestem od oceniania innych - nikt nigdy tak naprawdę nie wie przez co przechodzi drugi człowiek.
Widocznie jeszcze za mało dostałas od zycia w d*pę, jesli ci nie przeszkadza, ze opiekując sie cały czas niepełnosprawnym dzieckiem zabrano ci nawet to marne 520 zł, zeby dorzucic rodzicowi, który przez roboczy tydzień mając dziecko w ośrodku, a wiec nie mając nic do roboty z powodzeniem mógłby podjąc w tym czasie pracę i zarobić na utrzymanie tego dziecka. Ale jak widac niepełnosprawnosść dzieci robi z niektórych rodziców nierobów i pasozytów.
A tak swoją drogą to mysle, ze obłuda przez ciebie przemawia.
m&m

Napisano: 14 paź 2014, 9:42

Każdy sądzi swoją miarą. Widocznie taką miarę masz. Poważaniem.
wwo

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x