Powiedzcie proszę bo już całkiem można zgłupieć, we wrześniu nasze SKO w przypadku osoby na rencie z tyt. częściowej niezdolności do pracy, dało nam do ponownego rorpatrzenia wniosek z odmowy, wskazując aby wnioskodawca zawiesił rentę i wówczas po zawieszeniu renty przyznać ŚP. Natomiast teraz wniosek złożony miesiąc później, uchylił naszą odmowną decyzję i przyznał w całości ŚP bez konieczności zawieszania renty. Dwie identyczne sytuacje, jeden osobie nakazali zawieszenie renty drugiej bez zawieszenia przyznają....
Zobacz wyrok TK z dnia 26 czerwca 2019r. sygn akt SK2/17 ( Dz. U.z 2019r. poz.1257)
...ten wyrok zmienił ustawę o św. rodzinnych ... przy rencie z częściowej niezdolności do pracy świadczenie pielęgnacyjne przysługuje bez konieczności zawieszania renty.
ja wiem o tym wyroku, tylko nasze SKO we wrześniu tego roku nakazało wstrzymanie renty i wtedy przyznac ŚP a miesiac później taki sam przypadek bez zawieszenia renty przyznać? w tym momencie mamy dwie osoby pobierajace ŚP, tylko 1 z nich zawiesiła rente a 2 pobiera i rentę i ŚP, i to jest troche nie w porządku wobec tej pierwszej. A obydwie miały częsciową niezdolnosc do pracy.
Aaaa takie buty.......
Decyzja SKO i Twoja już dawno prawomocne.....
Ja bym podpowiedziała tej pierwszej osobie od zawieszonej renty aby napisała pismo bezpośrednio do SKO o wyjaśnienie dlaczego musiała zawieszać rentę skoro jest taki wyrok TK. Niech ewentualnie poprosi o weryfikację akt, wznowienie postępowania i zmianę decyzji. Pewnie wstecz to już nie da się odwiesić renty ale może chociaż na bieżąco skorzysta.