ŚP a składka społeczna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 lip 2015, 11:16

Pan złożył wniosek o SP na dziecko. Ale wnioskuje tylko o ubezpieczenie zdrowotne gdyż mówi, że uzyskał już 25 lat składkowych. Czy my musimy w tej sytuacji wystąpić do ZUs o ustalenie tych okresów składkowych?
justa84

Napisano: 29 lip 2015, 12:01

tzn. ma ustalony kapitał początkowy ? czy coś takiego ? .. a w którym roku się urodził ? nie obejmuje go ta zmiana ustawy o emeryturach ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 12:09

ja w takich przypadkach nie zgłaszam, ale i tak sprawdzam w ZUSie. Sprawdzam wszystkie osoby starsze od 1975 r. Młodszych nie sprawdzam.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 12:25

on urodził się w maju 1968 r. i nie ma ustalonego kapitału.
justa84

Napisano: 29 lip 2015, 12:28

justa84 pisze:on urodził się w maju 1968 r. i nie ma ustalonego kapitału.
to ja bym sprawdziła w ZUSie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 12:33

ja mam tymi "opiekunami" mega problem. Oryginałów świadectw pracy nie chcą przekazać do zusu. Mówią, np, że był w Urzędzie pracy ale nie ma tych decyzji.Świadectwa czasem są w takim stanie, że lepiej nie mówić.I mam wystąpić do ZUS-u tylko na podstawie takich dokumentów jakie strona mi okaże?tak?
justa84

Napisano: 29 lip 2015, 12:36

ja wysyłam do ZUS zapytanie bez dokumentów od strony od czasu jak ZUS mi odmówił oddania dokumentów uzasadniając, że nie jestem stroną
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 13:03

ewalu pisze:ja wysyłam do ZUS zapytanie bez dokumentów od strony od czasu jak ZUS mi odmówił oddania dokumentów uzasadniając, że nie jestem stroną
a oddał stronie?

Ja pisze formułkę,że po zakończeniu postępowania proszę odesłać oryginały stronie Pani.... na adres...
ale jakoś tego nie sprawdzam czy rzeczywiście przesłali.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x