zgon a gospodarstwo rolne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 29 lip 2015, 9:23

Zmarł członek rodziny, który był właścicielem gospodarstwa rolnego. Czy w związku z tym utracić ten dochód z gosp. rolnego czy dochód ten automatycznie przepisać żonie? Proszę o pomoc.
ja298

Napisano: 29 lip 2015, 9:27

Nic nie utracasz, osoba po prostu wylatuje ze składu rodziny razem ze wszystkimi dochodami.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 lip 2015, 9:31

no a co to gospodarstwo nie będzie uprawiane przez żonę, nie będzie podlegała w KRUSie z tego tytułu? w/g mnie wylatuje osoba dochód z gospodarstwa zostaje
kaba

Napisano: 29 lip 2015, 9:36

kaba pisze:no a co to gospodarstwo nie będzie uprawiane przez żonę, nie będzie podlegała w KRUSie z tego tytułu? w/g mnie wylatuje osoba dochód z gospodarstwa zostaje
a pewny jesteś, że będzie ??? póki nie będzie sprawy spadkowej to nie liczymy ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 9:37

Dochód z gospodarstwa jest dochodem z roku bazowego, w 2013 na pewno nie była posiadaczką. Jak się teraz zarejestruje do podatku rolnego to jej wyjdzie dopiero w okresie 2016/17.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 29 lip 2015, 9:40

a gospodarstwo czasami nie bylo ich wspolne ? wiem,ze zdarza sie, ze wlascicielem jest tylko jedno z malzonków,ale w jednak w wiekszosci przypadkow malzonkowie sa jednak wspolwlascicielami
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 9:48

kb pisze:a gospodarstwo czasami nie bylo ich wspolne ?
czasami nie, bo jak pisze autor wątku
ja298 pisze:Zmarł członek rodziny, który był właścicielem gospodarstwa rolnego.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 29 lip 2015, 10:01

"róbta se co chceta" ale to właśnie sąd rozstrzygnie a prawdopodobnie podzieli między żonę a dzieci i co dochód z tego gospodarstwa zaczniecie liczyć dopiero od uprawomocnienia się wyroku? czyli jak rokiem bazowym będzie 2015? a co teraz leży odłogiem? Może poprosić o oświadczenie wdowę kto uprawia to gospodarstwo . Dochód z niego zostaje, bo to nie jest zatrudnienie męża (śp) który na pewno zginąłby razem z osobą.
kaba

Napisano: 29 lip 2015, 10:10

kaba, to Ty rób jak chcesz ... :D
taki głupi przykład może dam:
przychodzi dzisiaj do Ciebie osoba z wyrokiem zasądzającym jej 1500 zł alimentów .. i co ? doliczasz jej ? .. nie, bo nie ma tego dochodu w katalogu uzyskanym :0
tak samo gospodarstwa nie ma w uzyskanych
albo:
osoba zgłasza Ci dzisiaj, że kupiła 10 ha ziemi, doliczasz ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 10:23

Tom. pisze:
kb pisze:a gospodarstwo czasami nie bylo ich wspolne ?
czasami nie, bo jak pisze autor wątku
ja298 pisze:Zmarł członek rodziny, który był właścicielem gospodarstwa rolnego.
no niby tak:D ale czasami autor watku nie wie co pisze:D u mnie nawet klienci- zdarza sie- ze nie wiedza ze gospodarstwo jest ich wspolna wlasnoscia;-) kobita mowi,ze gospodarstwo meza jest ale jak przyniesie nakaz platniczy to sie okazuje ze ona tez jest wlascicielem:) no ale ok...moze autor wiedzial co napisal i maz bym sam wlascicielem - wtedy gospodartswo nie stanowi jej dochodu za rok 2013 - nawet jesli nie lezy, kaba , odlogiem:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x