ŚP a ubezpieczenie

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
ElciaB
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
Kontakt:

ŚP a ubezpieczenie

Post autor: ElciaB »

1. Czy młoda wdowa (25 lat) pobierająca rentę rodzinną na siebie i dziecko, podlega obowiązkowi ubezpieczenie zdrowotnego? Zgłupiałam już, ale myślę, że nie podlega i powinnam ją i dziecko zgłosić do ubezpieczenia, zarówno zdrowotnego jak i społecznego przy ŚP.
2. Osoba zatrudniona, obecnie na zasiłku macierzyńskim, złożyła wniosek o ŚP - u nas bez składek, bo podlega obowiązkowi ubezpieczenia z tytułu zatrudnienia. Prawda?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Re: ŚP a ubezpieczenie

Post autor: Tom. »

obowiązkowych tytułów ubezpieczenia jest dziesiąt...zamiast o każdy pytać na forum prościej wydrukować sobie 2 przepisy z dwóch ustaw i mieć ściągawkę ;) u mnie takowa wisi na korku obok biurka :D
ElciaB
Stażysta
Kontakt:

Tom, oczywiście, masz rację :D Jednak, pilnie potrzebuję podpowiedzi/potwierdzenia, bo robię listę na cito :lol:
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

jak ma rentę na siebie to ma zdrowotne, tylko renta rodzinna "na dziecko" nie jest tytułem obowiązkowym
a zatrudniona to raczej oczywiste ;)
ElciaB
Stażysta
Kontakt:

Dzięki. Czyli dla Pani z rentą rodzinną tylko społeczna. :D
ODPOWIEDZ