ŚP a zawieszenie renty
ŚP a zawieszenie renty
Matka dorosłego 30 latka, który od urodzenia jest jest osobą niepełnosprawną i nigdy na syna nie pobierała w gminie ŚP zgłosiła się z pytaniem czy jeżeli zawiesi lub zrezygnuje z przyznanej jej renty zdrowotnej w ZUS to uzyska prawo do pobierania ŚP w gminie? Kobieta od 21 lat w ZUS ma przyznane prawo do pobierania renty zdrowotnej z tytułu otrzymania III grupy w wysokości 560 zł. Z uwagi na to że ŚP jest korzystniejsze chciałaby pobierać świadczenie w gminie. Dodam jeszcze, że kobieta jest w tzw. okresie ochronnym pozostało jej tylko 3 lata do uzyskania emerytury i ma udokumentowane 25 lata składkowe. Czy ma zawiesić czy zrezygnować w ZUS i jaki z ZUS będzie nam potrzebny?
Re: ŚP a zawieszenie renty
ponieważ ma ustalone prawo (czyli jest uprawniona, ma prawo) do renty; podobnie z rodzinnym - jak pełnoletnia ucząca się ma własne dziecko to jej rodzic nie może pobierać już na nią rodzinnego, nawet jeśli młoda mama nie wnioskuje o rodzinne na swoje dziecko, ale jest uprawniona
jak xxx-Lene nie ma takiej opcji ma prawo a to ze nie pobiera renty bo ja wstrzyma to jej sprawa
dokładnie, z mojego podwórka - kobieta lat 56, za 6 lat nabędzie prawo do emerytury, bo \"ma lata\", którą będzie wynosić ok. 800 brutto, i niestety, straci prawo do wyższego SP
Oprócz ŚP a zawieszenie renty - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
co dalej ???
Aktualizacja DP002 baza nie została zaktualizowana
200 - wszczęcie
elmer czy jak tak zrobie to bedzie dobrze czy zle
samotne
bosze...ratujcie.... czy tak powinno byc :(
wzór decyzji zmieniającej na 200 zł
coś ucichło
chorobowe
składka zdrowotna
dotyczy FA ale tam trudno o odp. ;)