ŚP dla UKR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: dzisiaj, 14:27

Podpowiedzcie proszę bo chyba już zgłupiałam....
Pani UKR dostała orzeczenie na dziecko w kwietniu 25. Przyszła złożyć wniosek na świadczenie pielęgnacyjne w maju i żąda wyrównania od momentu złożenia wniosku o wydanie orzeczenia na komisję. Wydałam decyzję o przyznaniu od maja czyli od miesiąca złożenia wniosku u Nas
od kiedy przysługuje jej ŚP? jaki art. reguluje to?
MONIKA999
Praktykant
Od: 24 lut 2023, 14:21
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: dzisiaj, 14:31

Obrazek
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: dzisiaj, 14:49

MONIKA999 pisze:
dzisiaj, 14:27
Podpowiedzcie proszę bo chyba już zgłupiałam....
Pani UKR dostała orzeczenie na dziecko w kwietniu 25. Przyszła złożyć wniosek na świadczenie pielęgnacyjne w maju i żąda wyrównania od momentu złożenia wniosku o wydanie orzeczenia na komisję. Wydałam decyzję o przyznaniu od maja czyli od miesiąca złożenia wniosku u Nas
od kiedy przysługuje jej ŚP? jaki art. reguluje to?
art. 26 ust 3 ustawy o pomocy.... Obywatelowi Ukrainy przebywającemu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, prawo do świadczeń, o których mowa w ust. 1, ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek, nie wcześniej niż od miesiąca, w którym obywatel ten został wpisany do rejestru, o którym mowa w art. 3 ust. 3, a w przypadku świadczeń przysługujących na dziecko - również dziecko zostało wpisane do tego rejestru. Wniosek o przyznanie świadczeń, o których mowa w ust. 1, zawiera numer PESEL wnioskodawcy oraz, jeżeli występuje, rodzaj, serię i numer dokumentu stanowiącego podstawę przekroczenia granicy, a w przypadku świadczeń przysługujących na dziecko - numer PESEL dziecka oraz, jeżeli występuje, rodzaj, serię i numer dokumentu stanowiącego podstawę przekroczenia granicy.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... m-19216115
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: dzisiaj, 15:27

Dziękuje za upewnienie :)
MONIKA999
Praktykant
Od: 24 lut 2023, 14:21
Zajmuję się: Św/FA