Osoba jest uprawniona do zasiłku rodzinnego. Od lutego br. podejmuje zatrudnienie (uzysk). W kwietniu wysłane wezwanie pod rygorem wstrzymania wypłaty do dostarczenia dochodu za marzec. Wypłata za kwiecień wstrzymana, bo nie doniosła. Ale 30.04. przynosi świadectwo pracy – pracowała tam do 13 kwietnia. Teraz w maju dostarcza ten dochód za marzec. Po przeliczeniu wychodzi, że w kwietniu dochód przekraczał kryterium, a od maja (nie licząc już tego dochodu) dalej jej się należy. Czy oprócz tego, że wznawiam wypłatę od maja, powinnam podjąć jeszcze jakieś kroki odnośnie tego kwietnia niewypłaconego?
A jakaś inna opcja poza tą? Przy uznaniu, że uzysk w kwietniu jednak był
Uchylenie nie wchodzi w grę, bo w chwili obecnej, tj. od maja już z powrotem spełnia kryterium dochodowe. Ale nie wypłacając kwietnia (bo wtedy dochód przekracza kryterium), storna nie wie dlaczego go nie dostała....
Wiem, że na forum już toczyły się na ten temat dyskusje nie raz Nie patrząc na interpretacje przepisów już (które są różne), nie wiem na jakich programach pracujecie. Ale w Sygnity, jeśli mamy przykład z wnioskiem złożonym na nowy okres zasiłkowy, który rozpatrujemy dajmy na to w listopadzie i osoba pracowała w okresie od września do np. 16 listopada, to wprowadzając ten dochód za październik system daje odmowę na miesiąc listopad, a przyznaje dopiero od grudnia.
W Sygnity to tyle rzeczy nie działa jak powinno, że to jak system coś robi to żaden argument Kiedyś pisałem do HD to mi wytłumaczyli, że algorytm jest prosty - jak podajemy datę uzysku "do" to system na nic innego nie zwraca uwagi tylko wali od następnego miesiąca. Podobno nic z tym nie robili po zmianach w 2016 i działa jak od początku
Zalecili wprowadzać koniec poprzedniego miesiąca