Podpowiedzcie proszę bo chyba już zgłupiałam....
Pani UKR dostała orzeczenie na dziecko w kwietniu 25. Przyszła złożyć wniosek na świadczenie pielęgnacyjne w maju i żąda wyrównania od momentu złożenia wniosku o wydanie orzeczenia na komisję. Wydałam decyzję o przyznaniu od maja czyli od miesiąca złożenia wniosku u Nas
od kiedy przysługuje jej ŚP? jaki art. reguluje to?
ŚP dla UKR
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Św/FA
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy
- Kontakt:
Re: ŚP dla UKR
art. 26 ust 3 ustawy o pomocy.... Obywatelowi Ukrainy przebywającemu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, prawo do świadczeń, o których mowa w ust. 1, ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek, nie wcześniej niż od miesiąca, w którym obywatel ten został wpisany do rejestru, o którym mowa w art. 3 ust. 3, a w przypadku świadczeń przysługujących na dziecko - również dziecko zostało wpisane do tego rejestru. Wniosek o przyznanie świadczeń, o których mowa w ust. 1, zawiera numer PESEL wnioskodawcy oraz, jeżeli występuje, rodzaj, serię i numer dokumentu stanowiącego podstawę przekroczenia granicy, a w przypadku świadczeń przysługujących na dziecko - numer PESEL dziecka oraz, jeżeli występuje, rodzaj, serię i numer dokumentu stanowiącego podstawę przekroczenia granicy.MONIKA999 pisze: 12 maja 2025, 14:27 Podpowiedzcie proszę bo chyba już zgłupiałam....
Pani UKR dostała orzeczenie na dziecko w kwietniu 25. Przyszła złożyć wniosek na świadczenie pielęgnacyjne w maju i żąda wyrównania od momentu złożenia wniosku o wydanie orzeczenia na komisję. Wydałam decyzję o przyznaniu od maja czyli od miesiąca złożenia wniosku u Nas
od kiedy przysługuje jej ŚP? jaki art. reguluje to?
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... m-19216115
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Św/FA
- Kontakt:
Re: ŚP dla UKR
Dziękuje za upewnienie 

Oprócz ŚP dla UKR - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
% odsetek ustawowych za opóźnienie od 8.05.2025?
działalność rolnicza a śp na starych zasadach
Wyrok Sądu od kiedy zasiłek rodzinny
nowe orzeczenie-brak wniosku
Świadczenie rodzicielskie - zaświadczenie
zmiany w ŚR i FA, nowe przepisy dot. zatrudnienia
18 lat i się nie uczy
wstrzymanie/wznowienie wypłaty ZR
Uzysk i utrata dochodu - jakie postpowanie?
czyste powietrze ????
Zasiłek Pielęgnacyjny
świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach !
dodatek dopełniający?
ważność karty pobytu
totalne zaćmienie
aktualizacja sr 2-25.2