Cześć! Pan ma w Zusie 36 lat przepracowanych, sko przyznało Panu świadczenie pielęgnacyjne, Pan jest właścicielem gospodarstwa pow 1 ha. Krus przysłał decyzje o objęciu Pana ubezpieczeniem emerytalno-rentowym. Miał Ktoś taką sytuację? Płacicie Krus jeśli osoba ma wymagane lata w Zus i na odwrót? I z czego to wynika?
Miałam sytuację gdy Pan miał "uzbierane" w KRUS 25 lat. Pisałam do Ministerstwa w tej sprawie czy muszę opłacać ZUS i odpisali mi że powinno się opłacać składki społeczne do ZUS dla takiej osoby.
tez mam taka sytuacje pani miała 25 lat w zus podczas składania wniosku na świadczenie pielegnacyjne była objeta ubezpieczeniem w krus /nie miała 25 lat/ i oplacam krus poniewaz w trakcie składania wniosku nie miała 25 lat w krus a była objeta ubezpieczeniem, natomiast jezeli osoba ma 25 lat w krus nie olacam juz do zus składek
A gdyby była sytuacja, że Pani ma 25 lat w krus, potem rok pracowała na umowę o pracę i przyszłaby z wnioskiem na świadczenie pielęgnacyjne to wtedy powinnam opłacać jej zus?
rozumiem, ale idąc tą ścieżką to każda osoba która ma wymagane lata w krus, gdyby wysłać zapytanie do zus to wyszłoby , że należy opłacać... tylko na jakiej podstawie??