ukraina - dane o mężu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 30 mar 2022, 11:19

czy wystarczy, że Ukrainka wpisz imię i nazwisko męża czy musi podać jakiś nr dokumentu?
referent444
Referent
Od: 29 sie 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 30 mar 2022, 11:45

Art.23 ust.3 ustawy, wniosek powinien zawierać dane dotyczące
1)osoby występującej o przyznanie świadczeń rodzinnych, w tym: imię, nazwisko, datę urodzenia, adres miejsca zamieszkania, stan cywilny, obywatelstwo, płeć, numer PESEL, a w przypadku gdy nie nadano numeru PESEL - numer i serię dokumentu potwierdzającego tożsamość oraz, o ile je posiada - adres poczty elektronicznej i numer telefonu;
2) dzieci pozostających na utrzymaniu osoby, o której mowa w ust. 1, w tym: imię, nazwisko, datę urodzenia, stan cywilny, numer PESEL, a w razie gdy nie nadano numeru PESEL - numer i serię dokumentu potwierdzającego tożsamość;
3) innych osób, podane przez osobę ubiegającą się o przyznanie świadczeń rodzinnych.

§ 2 rozporządzenia do ustawy, wniosek zawiera odpowiednio
3) dane dotyczące wnioskodawcy i członków rodziny wnioskodawcy, w tym: imię, nazwisko, datę urodzenia, adres miejsca zamieszkania, stan cywilny, obywatelstwo, płeć, numer PESEL, a w przypadku gdy nie nadano numeru PESEL – numer i serię dokumentu potwierdzającego tożsamość oraz, o ile je posiada – adres poczty elektronicznej i numer telefonu;
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 mar 2022, 11:52

Ale mąż który pozostał na Ukrainie nie będzie miał nadanego peselu i wątpie ta Pani miała przy sobie jakiś jego numer dokumentu ?
Pytam bo jutro ma przyjechać do nas Ukrainka z dzieckiem wypełnić dokumenty i w tym opublikowanym oświadczeniu przez ministertwo, że mąż pozostał na Ukrainie jest nr pesel albo inny dokument , więc rozumiem, że jeśli niczym takim nie dysponuje to nie należy jej się rodzinne?
referent444
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 30 mar 2022, 12:58

@referent444 przepisy w tym zakresie się nie zmieniły. Ja do tej pory nie miałem z tym problemu bo to, że Pan jest na Ukrainie nie oznacza, że nie ma kontaktu z Panią. Większość do siebie dzwoni.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 31 mar 2022, 7:16

chwila, ale jego i tak nie bierze się pod uwagę i nie liczy się dochodu jeśli pozostał na Ukrainie przez działania wojenne, my prosimy żeby podała go do wniosku (jak nie ma dokumentu to bez danych tylko imię nazwisko, data urodzenia i stopień pokrewieństwa) a wprowadzając dane do systemu nie wpisuję go bo i tak nie powinien być uwzględniony
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2022, 7:28

Nutka ale definicja rodziny się nie zmieniła i nie została w specustawie zmodyfikowana. Popatrz na przepis art.26 ust.2 specustawy ustalając prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od kryterium dochodowego, przy ustalaniu dochodu rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się członka rodziny, który, zgodnie z oświadczeniem osoby ubiegającej się o te świadczenia, nie przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

W/w przepis posługuje się definicją członka rodziny. Zatem najpierw musisz ustalić skład rodziny a później jeśli oświadczy, że nie przebywa na terenie RP, to go nie uwzględniasz przy przeliczeniu dochodu. Ja to tak rozumiem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 31 mar 2022, 7:58

Szarak pisze:Nutka ale definicja rodziny się nie zmieniła i nie została w specustawie zmodyfikowana. Popatrz na przepis art.26 ust.2 specustawy ustalając prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od kryterium dochodowego, przy ustalaniu dochodu rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się członka rodziny, który, zgodnie z oświadczeniem osoby ubiegającej się o te świadczenia, nie przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

W/w przepis posługuje się definicją członka rodziny. Zatem najpierw musisz ustalić skład rodziny a później jeśli oświadczy, że nie przebywa na terenie RP, to go nie uwzględniasz przy przeliczeniu dochodu. Ja to tak rozumiem.
zgadzam się z Tobą
ale jak mąż nie był nigdy w Polsce, to skąd ma mieć numer pesel ?
nie przyznasz rodzinnego bo mąż nie ma nadanego numeru PESel ? inny numer dokumentu ? czyli jakiego żądasz ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 31 mar 2022, 8:09

Jak nie ma PESEL to wpisuje mi numer dokumenty potwierdzający tożsamość np. paszport faceta. Potrzebuję tego aby system mnie dalej puścił i bym mógł pozyskać PESEL. Mamy obowiązek pomimo oświadczeń i tak weryfikować w systemach. Może się okazać, że jednak ma PESEL i pracuje legalnie w Polsce, co należy wtedy wyjaśnić.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 01 kwie 2022, 12:16

Tak mi właśnie chodzi o to, czy mnie system przepuści bez żadnego innego dokumentu?, bo wiem że peselu nie ma, i z nie liczę go do dochodu rodziny. Bo wpisać go jakoś muszę, bo będe musiała albo zaznaczyć alimenty albo czemu nie są zasądzone
referent444
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2022, 12:36

Mam tylko imię i nazwisko, nr paszportu. Nie puszcza dalej.
monO
Referent
Od: 19 maja 2020, 10:45
Zajmuję się: fa/sr

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x