ŚP HELP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 kwie 2015, 12:18

Hey mam pytanko, a mianowicie Pani składa dziś wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawne dziecko. Wniosek na komisję Pani złożyła w dniu 22.01.2015r. Pracowała do 31.12.2014r. obecnie przebywa na zwolnieniu lekarskim wypłacanym z ZUS- u po utracie zatrudnienia. Od kiedy przyznalibyście świadczenie pielęgnacyjne ? od stycznia ;)
mims

Napisano: 21 kwie 2015, 12:39

od 01-01-2015r....
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2015, 12:52 przez Zjem Ci Chleb, łącznie zmieniany 2 razy.
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2015, 12:49

Jak przebywa na zwolnieniu chorobowym to dałabym odmowę .
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2015, 12:50

Dorcia82 pisze:Jak przebywa na zwolnieniu chorobowym to dałabym odmowę .
a na podstawie jakiego art. ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2015, 12:52

Ewalu bo nie rezygnowała z pracy w celu opieki tylko sama jest chora. Moje Sko podtrzymuje odmowy i wsa też.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2015, 13:16

Dorcia ale to tak udowodnione,ze wlasnie nie zrezygnowala z powodu koniecznosci opieki nad dzieckiem a jej choroba tylko zbiegla sie w czasie z koniecznoscia sprawowania opieki nad dzieckiem ? ze nie podejmuje zatrudnienia bo jest chora a niepelnosprawne dziecko nie ma z tym nic wspolnego ? :) ja czesto bedac chora chodze do pracy:) ale gdybym byla chora i musiala zrezygnowac z zatrudnienia zeby podjac sie opieki nad dzieckiem to rezygnujac na pewno "ciagnelabym" zwolnienie lekarskie dopoki bym nie wyzdrowiala :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2015, 13:20

Dorcia82 pisze:Ewalu bo nie rezygnowała z pracy w celu opieki tylko sama jest chora. Moje Sko podtrzymuje odmowy i wsa też.
ja miałam taką sytuację, że kobieta była na macierzyńskim po utracie zatrudnienia i złożyła wniosek na śp .. moja pani kierownik nie chciała podpisać decyzji przyznającej mimo tego, że w naszej ustawie nie ma zapisu, że jest to przesłanka negatywna ( chorobowego też nie ma )
dałyśmy i odmowę i wskazałyśmy odwołanie .. SKO przyznało ŚP :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2015, 13:37

Kb Ja to wszystko rozumiem ja osobiście nie miałam takiej sprawy ale wiem ,ze moje sko i wsa taką argumentacje przyjmuje .
Cytat
Przenosząc powyższe rozważania na grunt rozpoznawanej sprawy należy uznać, że skarżąca przebywająca po ustaniu zatrudnienia na zasiłku chorobowym, w okresie pobierania tego świadczenia, jako osoba niezdolna do pracy, nie spełniała przesłanek z art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Nie mogła bowiem zrezygnować z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad niepełnosprawnym synem, skoro z uwagi na niezdolność do pracy, podjęcie przez nią zatrudnienia nie było możliwe. Oznacza to, że świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej nie może być przyznane w okresie pobierania zasiłku chorobowego
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x