Urlop wychowawczy a szkoła - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 21 kwie 2015, 11:24

Cześć wszystkim!
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy należy się dodatek - urlop wychowawczy jeśli dziecko chodzi do przedszkola? A matka ma udzielony urlop wychowawczy jeszcze na rok. Czy mogę przyznać i wypłacić??
Kulcia

Napisano: 21 kwie 2015, 14:32

u nas był taki przypadek i babka zwracała jak wyszło, ale ta kwestia nie jest wyjasniona do końca.... tak samo jak podejmuje zatrudnienie najlepiej daj odmowe i niech sie odwoluje............
hania1500

Napisano: 21 kwie 2015, 18:41

my tez daliśmy odmowę ale najpierw poprosiliśmy o zaświadczenie z przedszkola jak długo dziennie dziecko tam przebywa pózniej w uzasadnieniu napisałem ze nie sprawuje opieki nad dzieckiem i tyle ... Chyba sie nie odwołała
Gościu

Napisano: 22 kwie 2015, 8:44

No i daliście plamę. Jak dziecko jest w przedszkolu to dodatek jak najbardziej się należy. Sprawa była tutaj już kilkakrotnie wałkowana łącznie z przytaczaniem wyjaśnień ze strony Ministerstwa czy artykułów z gazet
Lalka

Napisano: 22 kwie 2015, 9:14

No jak ty sie powolujesz na artykuly z gazet to wspolczuje wydawania decyzji . W mojej icenie jesli dziecko chodzi do przedszkola to tak naprawde urlop wychowawczy jest zbedny bo w tym czasie matka/ ojcuec moze isc do pracy. Dla mnie urlop ma na celu sprawowanie opieki nad dzieckiem i tyle. Interpretacja ustawy dowolna :)
Gosciu

Napisano: 22 kwie 2015, 14:25

Ja akurat powołuję się na wyjaśnienia z Ministerstwa. Też wielokrotnie tutaj były wklejane. Pozatym trzeba czytac ustawę a nie tak wszystko bezmyślnie na nie.
Lalka

Napisano: 22 kwie 2015, 14:28

Gościu idąc Twoim tokiem myślenia to nikomu się dodatek nie należy. Przecież matka nie czuwa całą noc przy dziecku tylko też musi spac, więc automatycznie nie sprawuje osobistej opieki.
Lalka

Napisano: 22 kwie 2015, 14:46

Lalka pisze:Ja akurat powołuję się na wyjaśnienia z Ministerstwa. Też wielokrotnie tutaj były wklejane. Pozatym trzeba czytac ustawę a nie tak wszystko bezmyślnie na nie.
to wklej te wyjasnienia chetnie poczytam
aha i pokaz mi w ktorym miejscu w ustawie jest napisane ze ten dodatek przysluguje w opisanej sytuacji cytujac twoje slowa "trzeba czytac ustawę a nie tak wszystko bezmyślnie na nie"
Gosciu

Napisano: 22 kwie 2015, 15:30

Dodatek nie przysługuje gdy m.in
4) dziecko zostało umieszczone w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, z wyjątkiem podmiotu wykonującego działalność leczniczą, i korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu, oraz w innych przypadkach zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem;
natomiast przedszkole nie jest jednostką zapewniającą całodobowe utrzymanie.
Mało było wyjaśnień z Ministerstwa?
Sprawa dodatków na wieloraczki jest już tematem którym zajmują się prokuratorzy. Zaraz będą się zajmowac odmową dodatku z powodu posłąnia dziecka do przedszkola.
Lalka

Napisano: 22 kwie 2015, 15:53

Tam masz napisane jak należy rozumiec "zaprzestanie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
Lalka

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x