Nowe świadczenie pielęgnacyjne, na dziecko , pierwsze orzeczenie, wniosek na komisje 18.10.2024 (niepełnosprawność od urodzenia), matka dziecka sprawuje opiekę , świadczenie przyznaje od 01.10.2024 do nadal.
Zastanawiam się tylko nad składkami, początkowo myślałam że żadne, ale po weryfikacji w ZUS
wyszło że :
1) 1d 24.05.2024 status osoby bezrobotnej, z prawem do stypendium w okresie odbywania stażu od 12.06.2024 - 11.11.2024
2)od 02.12.2024 podjęcie pracy zobowiązanie p[o stażu ( w przerwie przebywała na zwolnieniu lekarskim opieka nad dzieckiem)
- składki zdrowotne posiada
- składki społeczne ... czy powinna coś opłacić ?
SP i składki
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: SP i składki
Mam podobną sytuację. Pani pierwszy raz złożyła wniosek o śp. Orzeczenie z grudnia 2024r. Wniosek na komisję złożony 17.10.24r. Wniosek o śp w lutym 2025. Pani oświadczyła,że jest osobą zatrudnioną, weryfikacja ZUS to potwierdza. Pani rozpoczęła zatrudnienie od 18.10.2024r czyli od następnego dnia po złożeniu wniosku na komisję. Na początku pomyślałam,żeby przyznać świadczenie od 1.10.2024 bez składek bo jest zatrudniona i podlega ubezpieczeniu ale po analizie wniosku dopatrzyłam się,że to jest pierwsza praca w 2024 r. więc chyba powinnam odprowadzić emer-rent za 17 dni października i chyba bez zdrowotnej bo prawdopodobnie Pani była ubezpieczona przy mężu ale to jeszcze muszę ustalić. Opieka jest sprawowana. Jeżeli,żle myślę to poprawcie mnie.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
dobrze kombinujesz, co do zdrowotnych to nawet jakby nie chciała to powinna być u męża, członek rodziny to obowiązkowy tytuł jest
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
DZIĘKITom. pisze: dobrze kombinujesz, co do zdrowotnych to nawet jakby nie chciała to powinna być u męża, członek rodziny to obowiązkowy tytuł jest
Oprócz SP i składki - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Świadczenie pielegnacyjne na nowych zasadach
śp na "nowych" zasadach od stycznia
ZR
Jak pozostać na starych zasadach ŚP? Pilnie potrzebna pomoc
Wydruk decyzji.
Zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia a ubez. zdrowotne
ZWOLNIENIA
rodzicielskie-wygaszenie decyzji - czy liczymy do kosztów
rodzina zastępcza / opiekun prawny
Dwa świadczenia pielęgnacyjne
Świadczenie pielęgnacyjne na dziecko