śp i śmierć osoby wymagającej opieki
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
Re: śp i śmierć osoby wymagającej opieki
świadczenie pielęgnacyjne jest świadczeniem podzielnym, płacisz za sprawowaną opiekę nad osobą wymagającą opieki
jak można zapłacić komuś za czas kiedy tej opieki nie było, ja rozumiem, że wypłata poszła, a śmierć osoby nastąpiła po wypłacie
inaczej, patrząc na wypowiedzi szanownego Krzysztofa - który nie jest pracownikiem OPS - sam to podkreśla
pracujesz i za wykonaną pracę otrzymujesz zapłatę tj. wynagrodzenie
wypłatę masz np 25 tego i księgowa rano puści Ci przelew za cały miesiąc pracy, Ty wieczorem, czy na drugi dzień zachorujesz, co nie jest zależne od Ciebie i czego nie życzę, ale masz l4 do końca miesiąca, to wg Krzysztofa powinno byś spoko - bo zachorowałeś po wypłacie
no jednak u nas przy następnej wypłacie potrącają chorobowe
jak można zapłacić komuś za czas kiedy tej opieki nie było, ja rozumiem, że wypłata poszła, a śmierć osoby nastąpiła po wypłacie
inaczej, patrząc na wypowiedzi szanownego Krzysztofa - który nie jest pracownikiem OPS - sam to podkreśla
pracujesz i za wykonaną pracę otrzymujesz zapłatę tj. wynagrodzenie
wypłatę masz np 25 tego i księgowa rano puści Ci przelew za cały miesiąc pracy, Ty wieczorem, czy na drugi dzień zachorujesz, co nie jest zależne od Ciebie i czego nie życzę, ale masz l4 do końca miesiąca, to wg Krzysztofa powinno byś spoko - bo zachorowałeś po wypłacie
no jednak u nas przy następnej wypłacie potrącają chorobowe
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
Skoro organy administracji wydają swe decyzje na podstawie przepisów (w wypadku NPŚ będzie to bezsprzecznie ustawa o świadczeniach rodzinnych) i zawsze przy każdej okazji tę kwestię podkreślają, to bardzo proszę wskazać taki przepis, który daje podstawę w ww sytuacji do wydania decyzji o ustaleniu nienależnie pobranego świadczenia i jego zwrocie wraz z odsetkami.
Jakbyście mieli problem ze znalezieniem tego właściwego przepisu, ale usilnie chcielibyście wykazać, że NPŚ zaistniało, gdyż została spełniona któraś z wymienionych w art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych okoliczności, to bardzo proszę kogoś z Was, kogoś bardziej obeznanego z ww przepisem ustawy o uzasadnienie ewentualnie podjętej decyzji orzekającej o ustaleniu NPS i o jego zwrocie (wraz z odsetkami) za wynikający, z inicjującego temat pierwszego posta, okres marca br.
NPŚ nie jest czymś co moglibyście potraktować inaczej niż wynika wprost z przepisu art. 30 ww ustawy.
Wasze widzimisię nie ma w tej sprawie żadnego znaczenia, ponieważ o tym, czy jest podstawa do orzeczenia o NPŚ decyduje ww przepis i kropeczka

Poproście szkoleniowców, aby zrobili z tego tematu specjalne szkolenie, abyście nie naginali prawa, bo Wam się coś wydaje.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Kultury trochę gościu....wypowiadaj się bez "epitetów" pod kątem forumowiczów.... Nigdy cie nie obrażałam i nie życzę sobie abyś ty obrażał mnie.
Podpowiadasz szkolenie....dobry pomysł...zarejestruj dz. gosp. i prowadź szkolenia z zakresu świadczeń rodzinnych. Będziesz miał zajęcie.
Podpowiadasz szkolenie....dobry pomysł...zarejestruj dz. gosp. i prowadź szkolenia z zakresu świadczeń rodzinnych. Będziesz miał zajęcie.
- Krzysztof
- Starszy referent
- Kontakt:
Szanowna Pani, spod nic nie znaczącego ciągu znaczków, czy bardziej merytorycznie i w temacie mogłabyś się wypowiedzieć ?~o~ pisze: 17 mar 2021, 16:05 Kultury trochę gościu....wypowiadaj się bez "epitetów" pod kątem forumowiczów.... Nigdy cie nie obrażałam i nie życzę sobie abyś ty obrażał mnie.
Tylko proszę Cię nie opowiadaj co dzieje się w innej gminie.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- VIP
- Kontakt:
Szanowny Panie spod dużo znaczącego nicku ....... a co ci się nie podoba w moim ciągu znaczków ?
Masz jakieś upodobania /oczekiwania w tym temacie?
Ktoś, kiedyś ten "ciąg znaczków" określił jako " o w falbankach " i bardzo mi się to podobało. No szkoda , że masz inne zdanie na ten temat.
Ktoś, kiedyś ten "ciąg znaczków" określił jako " o w falbankach " i bardzo mi się to podobało. No szkoda , że masz inne zdanie na ten temat.
- Krzysztof
- Starszy referent
- Kontakt:
A Ty dalej swoje.~o~ pisze: 18 mar 2021, 16:02 Szanowny Panie spod dużo znaczącego nicku ....... a co ci się nie podoba w moim ciągu znaczków ?
Merytorycznie odnieś się do zadanego pytania przez autora tematu i przeze mnie - PROSZĘ i oczekuję, że jednak podzielisz się wiedzą w ww zakresie sprawy
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- VIP
- Kontakt:
A masz jakiś problem w pracy ze Świadczeniami rodzinnymi , oczekujesz pomocy, wsparcia ?
Autor tematu jest usatysfakcjonowany albo zdegustowany twoją pomocą bo kontynuuje tematu.
Autor tematu jest usatysfakcjonowany albo zdegustowany twoją pomocą bo kontynuuje tematu.
-
- VIP
- Kontakt:
Masz jakieś deficyty...nawet poczucie humoru w tobie zanikło...
Pozdrawiam gorąco....do jutra.
Pozdrawiam gorąco....do jutra.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
To jak w końcu z tym nienależnym świadczeniem po śmierci?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW/ŚR
- Kontakt:
nie jest to nienależnie pobrane świadczenie, więc nie ma podstawy do wydania decyzji, ale jest to świadczenie nienależące się po dniu śmierci osoby wymagającej opieki. w takim przypadku robisz po prostu wezwanie do zapłaty tej kwoty - podstawa prawna art. 405 Kc w związku z art. 410 par. 2 Kc.
Oprócz śp i śmierć osoby wymagającej opieki - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
jak to jest z utratą dochodu z roku bazowego i po bazowym
Stypendium stażowe do CP - 6 miesięcy czy 7?
Utrata dochodu z działalności ze względu na Covid
czy uczeń liceum moze pobierać św. pielęgnacyjne
przesłuchanie w charakterze świadka
Koordynacja była i nie była?????
zasiłek rodzinny - śmierć wnioskodawcy
omyłkowo otrzymana decyzja z SKO
zasiłek pielęgnacyjny
nienależnie pobrane świadczenia rodzinne - dłużnik za granicą
SZO brak sprawowanej opieki
Dec z SKO do ponownego rozpatrzenia świadczenie piel.
rodzinne brak alimentów
sprawa o wyłudzenie z ZUS a świadczenie rodzicielskie
jaki termin na wydanie nowej decyzji
Stary okres a wyłączenie organu