Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli w związku z wychowywaniem tego samego dziecka lub w związku z opieką nad tym samym dzieckiem jest już ustalone prawo do świadczenia rodzicielskiego, dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów;
Także wychodzi, że z momentem przyznania ŚP należy zabrać ŚR.
tak robiliśmy ale mamy sygnał z kolegium, że uwalą....
jak jest SR to można dać SP i nic z SR się nie robi
jak jest SP to nie można dać SR
jak to czytam to też mi tak wychodzi ale logiki to ja specjalnej w tym nie widzę...
inna sprawa, że tu wnioski razem złożone to idąc powyższym tokiem rozumowania już w ogóle uznaniówka totalna by była
Myślałam, że będzie prosta sprawa przyznam SR i złoży zrzeczenie sie odwołania i potem przyznam ŚP, bo nie rozumię chyba za bardzo tego zapisu.
13. Osoba pobierająca na zasadach określonych w ust. 12 świadczenie pielęgnacyjne albo specjalny zasiłek opiekuńczy, o których mowa w ustawie zmienianej w art. 43, albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie zmienianej
w art. 51, nie traci prawa odpowiednio do:
1) świadczenia rodzicielskiego, o którym mowa w art. 17c ustawy zmienianej w art. 43;
2) dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10 ustawy zmienianej w art. 43;