jak w temacie, należy przedłużyć do września 2024? (wniosek na komisje złożony, ale póki co trzeba czekać)
Po otrzymaniu nowego orzeczenia bedzie mogła pobierać nadal na starych zasadach??
Jeżeli wnioskodawca miał SP i ZP do 31.12.2023 i nie ma nowego orzeczenia to nie można tej osobie przedłużyć do 30.09.2024, ale może złożyć wniosek o SP w styczniu na zasadach obowiązujących do grudnia 2023 z orzeczeniem które było ważne do 31.12.2023 ponieważ na dzień dzisiejszy orzeczenie dalej jest w mocy zgodnie z art. 1 ustawy z dnia 22.12.2023 o przedłużeniu orzeczeń, ale nie wiem czy mam rację??? Może ktoś jeszcze inny się wypowie, bo faktycznie zdania są podzielone. Ja bym nie przedłużała na podstawie art. 4 tylko złożyła nowy Wniosek
Zgadzam się, ale osoba złożyć wniosek zawsze może w styczniu,może napisać oświadczenie że złożyła na komisję dokumenty i czeka na orzeczenie, można zawiesić postępowanie do czasu wydania nowego orzeczenia, żeby stronie nie minął czas jak na orzecznictwie czekają po parę miesięcy na wydania orzeczenia.JLP pisze: ↑09 sty 2024, 17:02Żeby można przyznać na nowy wniosek na zasadach obowiązujących do 31.12.2023 r., to muszą być spełnione warunki określone w art. 63 ust. 3 ustawy o świadczeniu wspierającym, w tym warunek złożenia wniosku w ciągu 3 m-cy od wydania nowego orzeczenia, a tu nowego orzeczenia nie ma i to jest jeden z największych problemów z interpretacją o braku możliwości zmiany decyzji wstecz.