Wniosek z grudnia. ŚP siostra na brata. Matka nie ma znacznego, ale w styczniu ma być komisja i pewnie ten znaczny będzie. Niestety komisja nie wyrobi się w naszym terminie na wydanie decyzji. Co w takim przypadku? Przedłużamy postępowanie czy je zawieszamy do czasu rozstrzygnięcia przez inną instytucję. A może odmowa?
dla mnie odmowa, bo legitymowanie się orzeczeniem przez matkę wg nas jest od daty wydania i nie będzie go na dzień 31 grudnia. Więc starych zasad nie będzie a na nowych odmowa.
dla mnie odmowa, bo legitymowanie się orzeczeniem przez matkę wg nas jest od daty wydania i nie będzie go na dzień 31 grudnia. Więc starych zasad nie będzie a na nowych odmowa.
I w tym konkretnym przypadku nie ma znaczenia, że matka wniosek o wydanie tegoż orzeczenia złożyła w październiku (sic!) 2023 roku? Czyli po prostu miała pecha (a właściwie wnioskujący o ŚP), że termin komisji ustalano bez mała cztery miesiące?
tak, ale ja bym się odwoływał bo wielce prawdopodobne że SKO albo sąd odniesie się do innej daty niż wydanie orzeczenia np. złożenia na komisję, powstania niepełnosprawności itd...