śp - kancelaria - konto - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 16 lut 2023, 14:11

Cześć! Pani złożyła wniosek na śp przez kancelarię, Sko przyznało świadczenie... dziś dostałam pismo z kancelarii podpisane przez osobę ubiegającą się o śp o treści... zgadzam się na wypłatę w/w świadczenia na rachunek bankowy wskazany przez pełnomocnika w toku postępowania. Tym samym wnoszę o przekazanie uzyskanego świadczenia na rachunek bankowy........ :shock:
Ogólnie we wniosku zostało podane to samo konto, które jest wskazane w piśmie i na takie bym posłała pieniądze... a teraz pisze jak wół, że to konto kancelarii... co powinnam teraz zrobic?
Zosia15
Starszy referent
Od: 03 mar 2020, 18:13
Zajmuję się: Zr, sw

Napisano: 16 lut 2023, 15:32

Skoro pani wskazała rachunek bankowy kancelarii, nic nam do tego. Wypłacasz na konto wskazane przez wnioskodawczynię
Anitakal
Stażysta
Od: 13 sty 2021, 11:34
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe

Napisano: 16 lut 2023, 17:29

Anitakal pisze:
16 lut 2023, 15:32
Skoro pani wskazała rachunek bankowy kancelarii, nic nam do tego. Wypłacasz na konto wskazane przez wnioskodawczynię
Decyzję tez na Kancelarię wystawiasz ?
Wnioskodawca jest beneficjentem przyznanego świadczenia i wypłacanej BENEFICJENTOWI kwoty, a nie jakaś Kancelaria.
Zosia15 pisze:Pani złożyła wniosek na śp przez kancelarię
Co to za Kancelaria (jej nazwa) i skąd, jeśli to nie tajne łamane / poufne ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 16 lut 2023, 23:15

U mnie to samo skoro sam wnioskodawca wskazał wybrane konto plus pismo przewodnie w razie uzyskania decyzji pozytywnej na wniosek strony będę przelewać na konto wskazane we wniosku.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2023, 9:19

Kancelaria z Konina...
Nie wiem co powinnam teraz zrobić :shock: :shock: :shock:
Zosia15
Starszy referent

Napisano: 17 lut 2023, 9:31

Miałam już wcześniej wnioski składane za pośrednictwem Kancelarii ale pełnomocnictwo uprawniało do występowania w imieniu mocodawcy w postępowaniach przed sądami i administracyjnym, i we wniosku wskazane było konto wnioskodawcy a tutaj mam całą listę i na końcu pogrubioną czcionką: pełnomocnictwo obejmuje do odbioru wszelkich uzyskanych świadczeń, roszczeń, kosztów postępowania itp. od strony przeciwnej oraz wskazania rachunku bankowego właściwego do wypłaty wymienionych świadczeń na moja rzecz.
Zosia15
Starszy referent

Napisano: 17 lut 2023, 10:22

A więcej informacji o Kancelarii nie możesz podać ?
Możesz poprzez PW, jeśli obawiasz się zdemaskowania ;)

ŚP przyznaje się konkretnej osobie, na określony czas i w określonym celu, czy pełnomocnictwo dla Kancelarii ma podobne wskazania, czy może takie pełnomocnictwo jest dożywotnie ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 17 lut 2023, 10:34

w pełnomocnictwie nie ma wskazanego czasookresu
Zosia15
Starszy referent

Napisano: 17 lut 2023, 11:00

Zastanawiam sie, czy aby nie należałoby bardziej dokładnie przyjrzeć się tym opiekunom, którzy składając wniosek o świadczenie pielęgnacyjne argumentują tym, iż nie mają za co żyć lub, że brakuje im pieniędzy na zaspokojenie potrzeb osoby chorej nad którą sprawują opiekę, a później zatrudniają za niemałe pieniądze (3000zł-6000zł) cwaniaków w garniturach i po uzyskaniu "upragnionego" ŚP lekką ręką oddają im tak oczekiwane, przez siebie, pieniądze bezsprzecznie potrzebne przy całodobowej stałej opiece.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 20 lut 2023, 14:13

Zosia15 pisze:
17 lut 2023, 9:19
Kancelaria z Konina...
Nie wiem co powinnam teraz zrobić :shock: :shock: :shock:
Wypłacasz normalnie. Mieliśmy takie przypadki- wypłacamy na konto podane przez wnioskodawcę, skoro wnioskodawca się na to zgadza to jak napisał ktoś wyżej -nic nam do tego. Brali 3 świadczenia dla siebie ( koszty postępowania) i potem kończyło się pełnomocnictwo i wnioskodawca wskazywał swój numer konta bankowego. Takie mają zapisy w umowie i wnioskodawcy o tym wiedzą.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x