śp - kancelaria - konto - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 20 lut 2023, 14:49

Też otrzymaliśmy wniosek z tej kancelarii i jest dla nas dziwne, że podają swój nr bankowy do wypłat. :?
viena19
Referent
Od: 19 maja 2021, 8:23
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 20 lut 2023, 17:38

też dostajemy wnioski od tej kancelarii. Jak dostaną pieniądze na swoje konto to później przyjdzie pismo o zmianie nr konta i wtedy konto jest już podane wnioskodawcy. Kiedyś pytałam jednej osoby, dlaczego tak jest to mi powiedziała, że tak mają zawartą umowę. Wnioskodawca dostaje jakiś procent z tej pierwszej wypłaty, a reszta jest wynagrodzeniem kancelarii. Skoro dostaję pismo z nr konta, na które wnioskodawca chce, aby było przelane świadczenie to na takie przelewam.
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 23 lut 2023, 12:23

Wnioskodawca wskazuje numer więc na taki wypłacam
Ale jeśli z dokumentów wynika że numer nie należy do wnioskodawcy , jest to numer kancelarii , to wyjaśniam sprawę
Przed dokonaniem przelewu proszę żeby osoba u mnie napisała na jakie konto mam przelać i osoby zawsze zmieniają na swój numer konta, bo wyrównania są spore
Uważam że bezprawnie kancelarie podają swój numer konta, jeśli maja umowę z wnioskodawcą to z umowy wynika wynagrodzenia i to beneficjent świadczenia powinien opłacić kancelaria po przelaniu mu środków przez urząd
Rozmawiałam z prawnikiem i on również uważa że nie powinniśmy przekazywać na konto kancelarii , Beneficjent świadczenia jest związany umową z kancelaria i to on powinien po uzyskaniu świadczenia dokonać rozliczenia z kancelaria, nie urząd
Just5
Stażysta
Od: 21 lut 2018, 16:54

Napisano: 23 lut 2023, 16:21

w tych umowach z reguły jest zapis ze swiadczenie ma być przelane na konto kancelarii i osoba wnioskująca jest tego świadoma
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 23 lut 2023, 19:17

Jest tego świadoma, ale jest do tego bezprawnie przymuszana
Urząd wypłaca świadczenia osobie wskazanej w decyzji, a nie kancelarii
Zresztą co to za kancelaria która nie potrafi dochodzić roszczeń wynikających z umowy , mają decyzję chyba potrafią liczyć ile dostała osoba wyrównania, i ile im powinna przelać , niech wystawia rachunek i wszystko
Umowa wnioskodawcy z kancelaria nie wiąże urzędu
Żadna z kancelarii nigdy nie ośmieliła Się zadzwonić do urzędu że pieniądze poszły do wnioskodawcy a nie do nich
Just5
Stażysta

Napisano: 24 lut 2023, 8:18

no paczaj, a my mieliśmy pińcetplusowiczów co podawali konta do spłaty kredytów :lol:

weź poczytaj o pełnomocnictwie i nie wydziwiaj ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 lut 2023, 18:55

Bardzo merytoryczne wywody...
Pomagam ludziom a nie wydziwiam
Rozmawiałem z prawnikiem i główne roszczenie w procesach zawsze jest na konto strony , jakieś tam zwroty kosztów może upoważniony być prawnik
Just5
Stażysta

Napisano: 16 mar 2023, 14:57

Czyli jeżeli osoba przyjdzie przed pierwszą wypłatą i sama zmieni numer konta to możemy zmienić na podstawie jej dyspozycji? Czy w danej sprawie musi za każdym razem działać przez pełnomocnika?
MKZ
Stażysta
Od: 28 paź 2016, 14:51
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 16 mar 2023, 15:14

Just5 pisze:
23 lut 2023, 12:23
Wnioskodawca wskazuje numer więc na taki wypłacam
Ale jeśli z dokumentów wynika że numer nie należy do wnioskodawcy , jest to numer kancelarii , to wyjaśniam sprawę
Przed dokonaniem przelewu proszę żeby osoba u mnie napisała na jakie konto mam przelać i osoby zawsze zmieniają na swój numer konta, bo wyrównania są spore
Uważam że bezprawnie kancelarie podają swój numer konta, jeśli maja umowę z wnioskodawcą to z umowy wynika wynagrodzenia i to beneficjent świadczenia powinien opłacić kancelaria po przelaniu mu środków przez urząd
Rozmawiałam z prawnikiem i on również uważa że nie powinniśmy przekazywać na konto kancelarii , Beneficjent świadczenia jest związany umową z kancelaria i to on powinien po uzyskaniu świadczenia dokonać rozliczenia z kancelaria, nie urząd
Wniosek jest podpisany przez Wnioskodawcę, konto jest tam wpisane to na jakiej podstawie mam jeszcze kogoś wzywać do wyjaśnień i zmieniać nr konta? Przecież jeśli wnioskodawca ma taki kaprys to może podać konto np. sąsiada i nic mi do tego
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16

Napisano: 17 mar 2023, 8:19

Ja też w to nie wnikam. Przed wypłatą dzwonię i mówię, że przeleję kasę na konto wskazane we wniosku. Jak chce może je zmienić składając nową dyspozycję. Czy to zrobi czy nie to już nie moja broszka, są to osoby dorosłe i powinny wiedzieć pod czym się podpisują.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x