Witam pani ma przyznany sp na córkę , zaprzestała w dniu składania wniosku pracy w gospodarstwie co dalej z tym robię, jak odprowadzacie składki do krus gdzie to zgłosić i w jakim czasie ze będziemy ponosić koszty za te składki?
należy poinformować KRUS, że osoba zaprzestała prowadzenie gospodarstwa rolnego
instytucja wezwie osobę by zdecydowała czy chce pozostać w KRUS czy chce przenieść się do ZUS
jeśli zdecyduje się na KRUS - pojawi się decyzja i będziecie opłacać składki emerytalno rentowe za osobę w programie (sygnity) jak najbardziej można zaplanować plan wypłat składek do KRUS
U mnie w takim wypadku Pani została w KRUS, emerytalno- rentową opłacamy my. Ubezpieczeniu zdrowotnemu podlega w KRUS jako członek rodziny ( przy mężu). Tej składki nie opłacamy.
A co dalej? dzwoniłam do krus tam mi poiwedzieli ,ze pani ma wypracowane 25 lat i dalej odprowadzać mamy do zus emerytalno rentowe co z tym zrobić jakieś pismo piszecie do zus??? a co ze zdrowotnymi
jeśli w KRUS ma 25 lat to faktycznie opłaca się składki do ZUS (choć i w tym przypadku są róże sposoby postępowania)
odnośnie składki zdrowotnej to w zależności od sytuacji tej osoby jesli ma możliwość ubezpieczenia się przy mężu to może skorzystać jeśli nie ma takowej opcji należy odprowadzać składkę zdrowotną do ZUS