SP na dziecko gdy rodzice maja renty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 maja 2014, 10:21

Przychodzi do nas facet, jest strasznie namolny, napsuł nam już sporo nerwów. Oboje z żona maja swoje świadczenia
- on rentę a zona była na wcześniejszej emeryturze w związku z opieka nad niepełnosprawnym dzieckiem.teraz rzekomo po 60 roku życia ma swoja emeryturę. On chce teraz SP i wymyśla, że:
- żona zrzeknie się emerytury,aby mieć SP
- załatwi zonie orzeczenie aby miała znaczny i zdrowy syn zaopiekuje sie niepełnopsrawna córką.
Moim zdaniem absolutnie mu sie nie nalezy. Ale on dzwonił do rzecznika praw dziecka i powiedziano mu , ze wprowadziłam go w błąd, bo sym może miec SP- bo żona ma teraz swoja emeryturę Potwierdzcie, ze dobrze mysle
izaa11

Napisano: 23 maja 2014, 10:35

jesli zona nie mialaby prawa do wczesniejszej emerytury w zwiazku z opieka nad ta niepelnosprawna - co zus musialby potwierdzic, i mialaby znaczny stopien, a tatus tez ma znaczny - wtedy ich syn moglby ubiegac sie o SP ...ale dopoki dwoje rodzicow nie ma znacznego, albo ktos ma ustalone na osobe wymagajaca opieki prawo do wczesniejszej emerytury (tak na marginesie uwazam,ze jesli zus komus juz raz takie prawo ustalil to ono zawsze pozostanie ustalone, nawet jesli osoba zrezygnuje z otrzymywania tej emerytury i wybierze wlasna) - to inna osoba niz spokrewniona w pierwszym stopniu nie moze dostac SP
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2014, 11:16

Ustaliłam, pani opiekująca sie dzieckiem miała emeryturę o symbolu EWK a teraz ma ENP- czyli swoją. Tatuś ma znaczny, a mama jeszcze nie.
zastanawia mnie "na osobe wymagająca opieki inna osoba ma ustalone prawo do wczesniejszej emetytury"
- czy jak teraz ma swoją to ten pkt jej nie dotyczy?
izaa11

Napisano: 23 maja 2014, 11:20

ja wystapilabym do ZUS z pytaniem czy ma ustalone prawo do wczesniejszej emerytury...to,ze teraz moze juz miec normalna emeryture nie znaczy jeszcze, ze nie ma ustalonego prawa do tej wczesniejszej...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2014, 11:29

Dokładnie jak kb wystąp do zusu zobacz co oni Ci odpiszą
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny