ZDO a PUP-staż - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 maja 2014, 10:37

Mam Pana, który pobierał do 30.06.13 ŚP., nie zarejestrował się w Urzędzie Pracy aż do kwietnia. Od kwietnia poszedł na staż, co z takim Panem? Jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna i pobiera stażowe? Jasne rzecz, należy mu się ZDO od 01.07.2013 jeśli napisze oświadczenie ale do kiedy przyznać? i czy może pobierać nadal? co sądzicie?
Siti

Napisano: 23 maja 2014, 11:19

SAm fakt zarejestrownia nie ma wpływu na prawo do ZDO za okres sprzed złożenia wniosku. Skoro jednak Pan od kwietnia jest na stażu, to przez 8 godzi n pracuje jak pracownik i w tym czasie nie sprawuje opieki nad osobą niepełnosprawną, tylko robi to ktoś inny. W okresie odbywania stażu IMO ZDO nie przysługuje.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2014, 11:36

Kronos79, chociaż gdy jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna to nie przysługuje , tak w takim przypadku? To przyznać ZDO do przed dzień pójścia na staż? ok, a jeśli skończy staż we wrześniu, będzie miał zaświadczenie, że odbył staż i się zaraz wyrejestruje? mogę przyznać dalej na czas ważności orzeczenia?
Siti

Napisano: 23 maja 2014, 11:41

Siti pisze:Kronos79, chociaż gdy jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna to nie przysługuje , tak w takim przypadku? To przyznać ZDO do przed dzień pójścia na staż? ok, a jeśli skończy staż we wrześniu, będzie miał zaświadczenie, że odbył staż i się zaraz wyrejestruje? mogę przyznać dalej na czas ważności orzeczenia?
Jeśli złoży wniosek przed upływem 4 m-cy od dnia wejścia ustawy w życie, moim zdaniem tak.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x