decyzją wójta przyznano świadczenie pielęgnacyjne córce na matkę (orzeczenie na stałe, niepełnosprawność przed 18 rokiem życia), warunkiem było posiadanie orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności ojca/męża (art. 17 ust. 5 pkt 2 lit a.)
- świadczenie przyznano do dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności ojca tj. 31.12.2021 r.
- 30.12.2021 r. wydano decyzję przedłużającą w związku z covid19 (przedłużenie ważności orzeczeń, art. 15 h ust. 1 pkt 2 )
- ojciec/mąż zmarł 29 stycznia 2022 r.
1. czy wygasić decyzję ?
2. czy uchylić decyzję, przyjąć nowy wniosek i ustalić na nowo prawo do świadczeń?
ŚP na matkę, ojciec znaczny stopień
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: ŚP na matkę, ojciec znaczny stopień
Ja tu nie widzę potrzeby wydawania jakiejkolwiek decyzji.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w takim razie decyzja przedłużająca z covid do kiedy ma zastosowanie ? nie ma już osoby, która nam doniesie orzeczenie. wypłacać dalej ?
-
- VIP
- Kontakt:
aaa sorry... brak kawy....pomyślałam, że ważność orzeczenie matki tez wygasła i dlatego decyzja covidowa.
Miałam podobną sytuację ...ale inne rozstrzygnięcie. Też świadczenie na matkę a jej mąż miał orzeczenie terminowe. SKO przyznało świadczenie na stałe tylko było zaznaczone ,że uprawniona (córka) ma obowiązek zgłosić utratę ważności orzeczenia ojca i przedłożyć nowe ponieważ brak orzeczenia ojca powoduje utratę prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na matkę.
Jak ten ojciec zmarł...to nie musiałam nic robić z decyzją...bo jest na stałe.
Myślę ,że zrobić wszczęcie post. z urzędu i
- decyzje covidową - uchylić.
- decyzje dot. świadczenia piel - zmienić w części dot. daty uprawnień( zrobić na stałe)
albo weź wniosek strony( będzie szybciej)
- uchylenie dec.covidowej i na wniosek zmiana dec. przyznającej świadczenia piel.na stałe.
Miałam podobną sytuację ...ale inne rozstrzygnięcie. Też świadczenie na matkę a jej mąż miał orzeczenie terminowe. SKO przyznało świadczenie na stałe tylko było zaznaczone ,że uprawniona (córka) ma obowiązek zgłosić utratę ważności orzeczenia ojca i przedłożyć nowe ponieważ brak orzeczenia ojca powoduje utratę prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na matkę.
Jak ten ojciec zmarł...to nie musiałam nic robić z decyzją...bo jest na stałe.
Myślę ,że zrobić wszczęcie post. z urzędu i
- decyzje covidową - uchylić.
- decyzje dot. świadczenia piel - zmienić w części dot. daty uprawnień( zrobić na stałe)
albo weź wniosek strony( będzie szybciej)
- uchylenie dec.covidowej i na wniosek zmiana dec. przyznającej świadczenia piel.na stałe.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
to teraz widzę swój błąd, pewnie też tak mogłam zrobić , przyznać z warunkiem
1. czy wygasić decyzję covidową 162 par. 1 pkt 1
2. zmienić pierwotną decyzję w czasookresie ?
1. czy wygasić decyzję covidową 162 par. 1 pkt 1
2. zmienić pierwotną decyzję w czasookresie ?
-
- VIP
- Kontakt:
Zaraz błąd- po prostu inny sposób załatwienia sprawy.
1. Wygasić...raczej nie... ona wygasa jeżeli jest nowe orzeczenie albo odwołana pandemia..... chyba lepiej uchylić.Nie przerabiałam takiego przypadku może nich jeszcze ktoś się wypowie.

1. Wygasić...raczej nie... ona wygasa jeżeli jest nowe orzeczenie albo odwołana pandemia..... chyba lepiej uchylić.Nie przerabiałam takiego przypadku może nich jeszcze ktoś się wypowie.
Oprócz ŚP na matkę, ojciec znaczny stopień - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Skł. zdrowotne do dodatku osł. inne niż do ZR !!!
PILNE - alimenty jako dochody nieopodatkowane
świadczenie pielęgnacyjne
jednorazowa zapomoga piecza zastępcza
koniec orzeczenia w czerwcu zł/ za zł ?
ŚP i dylemat z rozporzadzeniem w podstawie prawnej
podstawa do przeniesienia dokumentów na ZP
nienależnie pobrane ŚP zgon po wypłacie
przedłużenie decyzji na covid przyznanej przez Urząd Wojewódzki
niepotrzebnie złożony wniosek....
zmiana kwoty świadczenia ŚP, a decyzje COVID
rejestr żłobków
jak wam działa sygnity