ŚP na prawach nabytych - problem
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
ŚP na prawach nabytych - problem
Witam. Sprawa wygląda w ten sposób. W lipcu 2023 po odwołaniu do SKO przyznano opiekunowi prawo do ŚP na chorą matkę lecz nie dłużej niż do końca ważności orzeczenia jej męża (obowiązek alimentacji zniesiony orzeczeniem o znacznym stopniu niepelnospr awnisci) do grudnia 2024. Syn osoby wymagającej opieki postarał się o nowe orzeczenie dla ojca (mąż osoby wymagającej opieki) w terminie 3 miesięcy od daty wygaśnięcia starego orzeczenia. Czy w tej sytuacji ma on prawo do ŚP na prawach nabytych jeżeli to orzeczenie wygasło mężowi osobie wymagającej opieki? Jak już wspomniałem SKO przyznało w 2023 świadczenie tylko do momentu ważności orzeczenia męża. Proszę o poradę jak wydać decyzję w tej sprawie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Re: ŚP na prawach nabytych - problem
Masz w tej chwili nierozpatrzony wniosek z 2023 r. na ŚP za okres: po wygaśnięciu orzeczenia ojca - do końca ważności orzeczenia matki. Więc musisz go rozpatrzyć za ten okres. Oczywiście na zasadach wówczas obowiązujących.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Tzn. SKO przyznało w lipcu 2023 po odwołaniu strony ale nie dało na stałe na matkę która ma stałe orzeczenie a dało do końca ważności orzeczenia jej męża który legitymował się orzeczeniem o znacznym stopniu do grudnia 2024. Aktualnie otrzymał nowe orzeczenie. Czyli mam to rozpatrzyć na zasadzie praw nabytych?jollaa pisze: 15 kwie 2025, 9:11 Masz w tej chwili nierozpatrzony wniosek z 2023 r. na ŚP za okres: po wygaśnięciu orzeczenia ojca - do końca ważności orzeczenia matki. Więc musisz go rozpatrzyć za ten okres. Oczywiście na zasadach wówczas obowiązujących.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Tak jak napisałam. Osoba nie składa teraz nowego wniosku o ŚP, tylko rozpatruje się ten złożony w 2023 r. Czyli za okres od 01/2025 - na stałe. Na podstawie art. 63 ust. 1 ustawy o świadczeniu wspierającym.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dziękuję bardzo. Natomiast w ustawie jest napisane że prawo do świadczeń jest zachowane jeżeli na osobę wymagająca opieki w terminie 3 m-cy uzyska się nowe orzeczenie a w tej sprawie którą mam to nie osobie (żonie) wymagającej opieki a jej mężowi wygasło orzeczenie (obecnie ma nowe) ponieważ SKO przyznało w 2023 roku świadczenie żonie ale wskazując i kierując się właśnie orzeczeniem męża które wygasło w grudniu 2024 roku.jollaa pisze: 15 kwie 2025, 9:32 Tak jak napisałam. Osoba nie składa teraz nowego wniosku o ŚP, tylko rozpatruje się ten złożony w 2023 r. Czyli za okres od 01/2025 - na stałe. Na podstawie art. 63 ust. 1 ustawy o świadczeniu wspierającym.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Vortex1987 pisze: 15 kwie 2025, 9:52Dziękuję bardzo. Natomiast w ustawie jest napisane że prawo do świadczeń jest zachowane jeżeli na osobę wymagająca opieki w terminie 3 m-cy uzyska się nowe orzeczenie a w tej sprawie którą mam to nie osobie (żonie) wymagającej opieki a jej mężowi wygasło orzeczenie (obecnie ma nowe) ponieważ SKO przyznało w 2023 roku świadczenie żonie ale wskazując i kierując się właśnie orzeczeniem męża (obowiązek alimentacyjny) które wygasło w grudniu 2024 roku.jollaa pisze: 15 kwie 2025, 9:32 Tak jak napisałam. Osoba nie składa teraz nowego wniosku o ŚP, tylko rozpatruje się ten złożony w 2023 r. Czyli za okres od 01/2025 - na stałe. Na podstawie art. 63 ust. 1 ustawy o świadczeniu wspierającym.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Złożono wniosek o SP na prawach nabytychVortex1987 pisze: 15 kwie 2025, 9:53Vortex1987 pisze: 15 kwie 2025, 9:52Dziękuję bardzo. Natomiast w ustawie jest napisane że prawo do świadczeń jest zachowane jeżeli na osobę wymagająca opieki w terminie 3 m-cy uzyska się nowe orzeczenie a w tej sprawie którą mam to nie osobie (żonie) wymagającej opieki a jej mężowi wygasło orzeczenie (obecnie ma nowe) ponieważ SKO przyznało w 2023 roku świadczenie żonie ale wskazując i kierując się właśnie orzeczeniem męża (obowiązek alimentacyjny) które wygasło w grudniu 2024 roku.jollaa pisze: 15 kwie 2025, 9:32 Tak jak napisałam. Osoba nie składa teraz nowego wniosku o ŚP, tylko rozpatruje się ten złożony w 2023 r. Czyli za okres od 01/2025 - na stałe. Na podstawie art. 63 ust. 1 ustawy o świadczeniu wspierającym.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
my dajemy odmowy jak nowe orzeczenie nie dotyczy osoby "opiekowanej", w sko na razie 1-1 

-
- Praktykant
- Kontakt:
Czyli SKO może to nowe orzeczenie na współmałżonka uwzględnić?Tom. pisze: 15 kwie 2025, 10:15 my dajemy odmowy jak nowe orzeczenie nie dotyczy osoby "opiekowanej", w sko na razie 1-1![]()
-
- Praktykant
- Kontakt:
Bo Dyrektor sugeruje mi żebym dał odmowęVortex1987 pisze: 15 kwie 2025, 11:27Czyli SKO może to nowe orzeczenie na współmałżonka uwzględnić?Tom. pisze: 15 kwie 2025, 10:15 my dajemy odmowy jak nowe orzeczenie nie dotyczy osoby "opiekowanej", w sko na razie 1-1![]()
Oprócz ŚP na prawach nabytych - problem - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zgon wnioskodawcy zasiłek rodzinny
składka zdrowotna, społeczna
Wypłata świadczeń przed świętami.
działalność gospodarcza
czy od maja 2025 r., przyznać
zasiłek pielęgnacyjny
śwadczenie pielęgnacyjne
czy musi być oryginał zaświadczenia?
czy ma uprawnienie do macierzyńskiego?
zmiana składki KRUS
renta rodzinna a dochód uzyskany
nieodebrane awizo