śp nowe zasady - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 15 sty 2024, 14:55

Według mnie, jeśli ustalimy, że osoba chcąca sprawować opiekę nie jest oddelegowana na misję wojskową, nie pracuje na platformie wiertniczej, nie jest marynarzem, kierowcą TIR-a albo kimś, kto bywa w domu gościem raz na miesiąc, to ŚP śmiało możemy przyznawać (oczywiście po spełnieniu reszty przesłanek)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2024, 15:13

noteev pisze:
15 sty 2024, 14:55
Według mnie, jeśli ustalimy, że osoba chcąca sprawować opiekę nie jest oddelegowana na misję wojskową, nie pracuje na platformie wiertniczej, nie jest marynarzem, kierowcą Tira albo kimś, kto bywa w domu gościem raz na miesiąc, to ŚP śmiało możemy przyznawać (oczywiście po spełnieniu reszty przesłanek)
mądrze powiedziane!
nie kazda praca będzie kolidowała z opieką ale i nie w każdym zatrudnieniu uważam że jest możliwość sprawowania tej opieki
tak jak wyzej zacytowane

ja będę brała oświadczenie że sprawuje opiekę czy podejmuje pracę a jezeli podejmuje to w jakim charakterze
to że zmieniły się przepisy nie znaczy że każdy dostanie
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 sty 2024, 10:16

a czy należy sie swiadczenie na nowych zasadach dla matki na dwojkę dzieci jeżeli sama posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności?
aleksandra1992
Stażysta
Od: 07 sty 2021, 20:14
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 sty 2024, 16:23

Mam niepełnosprawnego syna w wieku 16 lat. Syn ma orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności. Czy nowe przepisy pozwalają przyznać mi świadczenie pielęgnacyjne w sytuacji kiedy ja pracuję na pełny etat , a syn uczęszcza do szkoły?
Ustawodawca wykreślił z treści art. 17 ustawy o świadczeniach rodzinnych przesłankę rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej jako warunek otrzymywania przez opiekuna osoby niepełnosprawnej świadczenia pielęgnacyjnego, właśnie po to aby przy ustalaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na „nowych”, obowiązujących od 1 stycznia 2024 r. zasadach, zatrudnienie opiekuna nie stanowiło przeszkody w pobieraniu przez niego tego świadczenia.
Podobnie, czynności życia codziennego (np. wyjście do sklepu, do lekarza, do sąsiadki, do parku, do ośrodka pomocy społecznej, do urzędu miasta, itp.) podejmowane przez opiekuna bez osoby nad którą sprawuje opiekę, czy np. choroba opiekuna i ewentualny pobyt w szpitalu, nie stanowią zaprzestania sprawowania opieki, które powodowałoby utratę lub brak prawa do świadczenia pielęgnacyjnego.

Ustawa o świadczeniach rodzinnych nie zawiera także zapisu, który wykluczałby przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego rodzicowi/opiekunowi na dziecko, które uczy się w szkole lub uczęszcza do żłobka czy przedszkola. Także tryb nauki dziecka w szkole, czy odległość miejsca nauki od miejsca zamieszkania nie jest żadną przeszkodą w przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego rodzicowi/opiekunowi niepełnosprawnego dziecka.

źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/pytania- ... egnacyjne2

Według Mnie dodatkowe oświadczenia do wniosku na nowych zasadach są zbędne.
Lady90
Referent
Od: 15 sty 2018, 14:29
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x