ja nie patrzę na to czy ktoś jest zarejestrowany czy nie, przyznaję zgodnie z ustawą o śr, wydaję decyzję, a UP już wie co ma dalej z tym zrobić, to nie nasz problem.
u nas kiedyś PUP wyrejestrowywał na wniosek strony wstecz teraz tylko na bieżąco ale ja nie wydałbym dec zanim osoba nie wyrejestrowałaby się z PUP z KRUSEM na dobrowolnym ubezpieczeniu to tak bym zrobił najpierw dec a potem Strona do KRUS
jak kiedyś w podobnej sprawie dzwoniłem do UW to powiedziano mi że nie ma mozliwości przyznania śp kiedy strona jest zarejestrowana w PUP najpierw dec PUP o wyrejestrowaniu a potem nasza dec i napewno przyznanie nie wcześniej jak od dnia wyrejestrowania
a ja otrzymałam informację, że nawet gdyby osoba pobierała zasiłek dla bezrobotnych, to nie powinno nas to interesować, to UP wystąpi o zwrot zasiłku dla bezrobotnych. Tak jak ~tomek robiłam dawno i wiem, że niektórzy jeszcze to praktykują, ja nie.
jeśli jest to niepełnosprawne dziecko i pisze tylko, że niepełnosprawność istnieje od października (nie ma podanego dnia), dodatkowo rzecz jasna są odpowiednie wskazania (pkt. 7 i 8 orzeczenia - wymaga) to ja przyznałabym od 1.10.2013r.