ŚP odwołanie, korekta pisma ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 lis 2023, 8:27

pomocy

w lipcu br wniosek o ŚP na osobę dorosłą, ważność orzeczenia przedłużona Covidowo (ważne było do 30.04.2023).
osoba wymagająca opieki umiera
SKO daje decyzje do ponownego rozpatrzenia wskazując brak orzeczenia.

przy ponownym rozpatrzeniu poszło zapytanie do ZUS o orzeczenie.
dostaliśmy odp że jest niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji od kwietnia br. (orzeczenie wydane we wrześniu), jak się okazało do marca miał orzeczenie z ZUS I grupa o czym nie poinformował wnioskodawca.

ponownie została wydana decyzja odmowna, Pani złożyła odwołanie,
a ja dostałam na biurko korektę odp ZUS, że Pan jest całkowicie niezdolny do pracy od kwietnia, ........brak niezdolności do samodzielnej egzystencji.

jakie mam teraz możliwości? co mam z tym zrobić? czas ucieka
Monia88
Stażysta
Od: 09 cze 2015, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2023, 8:40

Masz dwie możliwości zgodnie z KPA
Art. 132. [Względna dewolutywność odwołania]
§ 1. Jeżeli odwołanie wniosły wszystkie strony, a organ administracji publicznej, który wydał decyzję, uzna, że to odwołanie zasługuje w całości na uwzględnienie, może wydać nową decyzję, w której uchyli lub zmieni zaskarżoną decyzję.

lub

Art. 133. [Obowiązek przekazania odwołania organowi odwoławczemu]
Organ administracji publicznej, który wydał decyzję, obowiązany jest przesłać odwołanie wraz z aktami sprawy organowi odwoławczemu w terminie siedmiu dni od dnia, w którym otrzymał odwołanie, jeżeli w tym terminie nie wydał nowej decyzji w myśl art. 132.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 02 lis 2023, 8:44

decyzja i tak będzie odmowna, tylko czy zmienić i dopisać kolejny punkt powodu odmowy
czy tylko przesłać odwołanie z pismami z ZUS i zapewne wróci do ponownego rozpatrzenia?
Monia88
Stażysta
Od: 09 cze 2015, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2023, 12:18

Nie koniecznie dadzą do ponownego....mogą uchylić TWOJĄ odmowę i odmówić prawa w związku z orzeczeniem, które nie kwalifikuje do św. piel.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x