Art. 40. W ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1230) wprowadza się następujące zmiany:opsik28 pisze: ↑21 lut 2024, 10:03Jeszcze o składce społecznej od nowego ŚP. W przypadku podwyższenia kwoty ŚP w związku z opieką nad kolejnymi dziećmi system nalicza składkę społeczną tylko od kwoty 2988 zł. Czy tak powinno być? Z jakiego przepisu to wynika, bo jak czytam ustawę o systemie ubezpieczeń społecznych, to inaczej mi wychodzi.
Dzień dobry. Chciałabym zapytać, czy miał Pan może u siebie taka sytuację. Chodzi mi o świadczenie pielęgnacyjne. Zmarła osoba, na która pobierane było śp w dniu 22.01. Czy w takim wypadku decyzję uchylamy od 01.03 czy wygaszamy? Nasza Pani prawnik upiera się, że w takich wypadkach powinniśmy wygaszać prawo, ale jak możemy wygasić prawo od 23.01 i nadal wypłacać świadczenie?Tom. pisze: ↑21 lut 2024, 10:23jak już było po wielokroć pisane w Sygnity przelicza kwotę przy robieniu listy i na listę idzie już podwyższona.
Przy którejś wersji zapowiadali poprawkę, żeby od razu liczyło od całości. Jak wczoraj modyfikowałem składkę przez administrację to po kliknięciu "zaktualizuj plan wypłat" naliczało już od podwyższonej.