ŚP - po nowemu od 1 stycznia 2024, pytania i odpowiedzi - Świadczenia rodzinne

Strona 32 z 38    [ Posty: 377 ]

Napisano: 18 mar 2024, 15:57

:shock: a na jakiej podstawie w ogóle rozważasz wyrównywanie czegokolwiek? 24 ust. 2 i ust. 2a uosr...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 mar 2024, 16:01

Nina Ika pisze:
15 mar 2024, 14:26
Czy Pani pobierająca świadczenie pielęgnacyjne w związku z opieką nad osoba dorosłą, która ma udokumentowane 20 lat okresów składkowych i nieskładkowych i osiągnęła wiek emerytalny musi przejść na emeryturę (nie ma ustalonego prawa do emerytury) i zrezygnować ze świadczenia pielęgnacyjnego? Czy może nie występować do ZUS o ustalenie prawa do emerytury i dalej pobierać świadczenie pielęgnacyjne?
Nie musi składac wniosku o emeryturę nie ma takiego przymusu!Moze dalej brac świadczenie pielęgnacyjne.
AgiBagi
Stażysta
Od: 07 lip 2022, 13:03
Zajmuję się: Świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 19 mar 2024, 9:27

Sama nie zamierzałam nic wyrównywać, ale miałam taki pomysł żeby się kobieta odwołała od zasiłku pielęgnacyjnego, żeby Jej na tych Covidach wyrównało SKO . Ja to normalnie zamierzam jej przyznać bez wyrównywania.
Aga2
Stażysta
Od: 12 cze 2017, 10:19
Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DW/DO

Napisano: 19 mar 2024, 9:33

na bieżący wniosek to możesz dać tylko na bieżąco zgodnie z 24 ust. 2. bo 2a nie ma zastosowania. Odwołanie też tu raczej nic nie da. Inna kwestia czy powinno się zmieniać stare decyzje wstecz, jak to mówią w doktrynie toczą się spory ;) Tu w kwestii wyrównania to by jej bardziej mogła pomóc jakaś skarga na bezczynność czy coś w tym stylu
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 mar 2024, 10:36

dziękuję za podpowiedź.
Aga2
Stażysta
Od: 12 cze 2017, 10:19
Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DW/DO

Napisano: 19 mar 2024, 12:52

Gosia_08 pisze:
08 mar 2024, 10:56
Cześć, a jaka podstawa prawna do nowej decyzji na starych zasadach?
Czy ktoś podpowie? Może ma jakieś przemyślenia?
Czy piszemy ustawę w podstawie prawnej z zaznaczeniem,że jest to ustawa w brzmieniu do 31.12.2023 r.?
Gosia_08
Praktykant
Od: 09 lip 2021, 11:18
Zajmuję się: ŚW/FA/DS/ŚR

Napisano: 07 kwie 2024, 22:15

Doradźcie proszę. Taka sytuacja klientka pobierała świadczenie pielęgnacyjne na dorosłego syna w innej gminie z racji zamieszkania w styczniu zgłosiła w ośrodku że zmieniła miejsce zamieszkania obecnie moja gmina ale ośrodek nie przysłał mi dokumentów tego świadczenia orzeczenie było ważne do końca lutego 2024r wypłacili świadczenie za luty decyzja ważna do końca lutego, dokumenty przesłali mi dopiero pod koniec marca bez decyzji o przedłużeniu orzeczenia do końca września i moje pytanie czy ja teraz rejestrując przesłany wniosek mogę zrobić decyzję o przedłużeniu orzeczenia do końca września i jej wypłacić świadczenie za marzec i kwiecień na starych zasadach
Moni**
Praktykant
Od: 14 wrz 2023, 9:37
Zajmuję się: ŚW,FA,ŚR,CP

Napisano: 11 kwie 2024, 13:31

Witam, mam problem z roszczeniowym klientem. Chce pobierać świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Orzeczenie wydane przez PZON w 2023 roku odwołali się od punktu 7 WZO utrzymalo w mocy, Sąd uznał rację rodziców i zmienił zaskarżone orzeczenie. Biegły sądowy uznał, że "
okres trwania niepełnosprawności proponuje uznać od 04.02.2021" więc Pan chce wyrównania od tej daty. W okresie od kiedy ja mogłabym wyrównać był zarejestrowany w urzędzie pracy i pobierał zasiłek dla bezrobotnych. Od stycznia do 9 kwietnia miał umowę o pracę... Który wniosek powinien złożyć i jak mogę mu w ogóle przyznać...
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 11 kwie 2024, 14:12

se może chcieć :lol:
na starych zasadach się możesz cofnąć max do miesiąca złożenia wniosku na komisję ale jeśli podejmował w międzyczasie pracę to ja tu rezygnacji z aktywności zawodowej nie widzę i pewnie bym odmówił, urząd pracy i zasiłek w żaden sposób nie wpływają na prawo do SP, w drugą stronę tak i pewnie będą żądać zwrotu zasiłku
na nowych zasadach cofasz się max do 1 stycznia br

oczywiście wszelkie cofanie się jak nie minęły 3 miesiące od wydania orzeczenia (tu wyroku sądu)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 14 kwie 2024, 14:22

Dzień dobry. Mam pytanie na temat świadczenia pielęgnacyjnego. Pobieram świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach na niepełnosprawną matkę, nie mieszkamy razem ale bardzo blisko i codziennie chodzę do niej pomagać jej w ciągu dnia. Mama sprzedała swój dom który był w kiepskim stanie i kupiła nowy, kilometr dalej, ale już w innej miejscowości, która nie podlega pod MOPS który przyznał ŚP, tylko pod jakiś GOPS.
Obie umowy kupna/sprzedaży już są załatwione, ale mama do końca maja będzie jeszcze mieszkała w starym domu, bo nowy właściciel się zgodził na to, kiedy nowy dom jest jeszcze wykańczany. Warunkiem było że mama miała się wymeldować już teraz, kilka dni temu, a w nowym domu nie jest jeszcze zameldowana. Czy nadal mogę pobierać ŚP do końca maja, dopóki będzie tak mieszkać, czy jednak meldunek pod adresem podległym do tego MOPSu był wymagany do tego? Czy powinienem już iść to zgłosić do MOPSu żeby wypisali mnie z ŚP u nich i składać wniosek o ŚP od nowa w GOPSie, czy poczekać do tego końca maja?
Edward
Praktykant
Od: 14 kwie 2024, 14:01
Zajmuję się: Ps

Strona 32 z 38    [ Posty: 377 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x