ŚP + zasiłek dla bezrobotnych a SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 lut 2022, 21:56

Mam złożone odwołanie do SKO, opiekuję się osobą niepełnosprawną dorosłą. W czasie złożenia wniosku i oczekiwania nie miałam ubezpieczenia zdrowotnego, a to może przecież trwać miesiącami. W tej sytuacji zarejestrowałam się w UP i przyznano mi zasiłek (ja nie chciałam tego zasiłku, ale skoro mam przepracowany dany okres, to zasiłek jest z automatu i nie można sobie z niego zrezygnować) Zadzwoniłam do MOPR i potem do SKO, z pytaniem, czy zasiłek nie będzie stanowił przeszkody przy rozpatrywaniu odwołania, no i rozczarowanie, bo wbrew temu co tu piszecie, obie panie urzędniczki miały wątpliwości, że nie wiadomo jak SKO do tego podejdzie, gdyby był sam status bezrobotnego to nie ma problemu, ale już zasiłek to może być problem. Jestem podłamana, chciałam mieć ubezpieczenie zdrowotne a narobił się bałagan. Czy słusznie się martwię? Chodzi o województwo lubelskie, może ktoś się orientuje jak tam SKO rozpatruje podobne sprawy. Jestem gotowa się wyrejestrować z UP, ale to chyba nic nie zmieni.
Eliszka
Praktykant
Od: 04 sty 2022, 22:31
Zajmuję się: Swiadczenie pielęgnacyjne

Napisano: 08 lut 2022, 22:21

Status bezrobotnego w niczym w tym przypadku nie wadzi, z zasiłkiem czy bez.
Chyba, że problemem jest to, że w razie przyznania świadczenia pielęgnacyjnego pobrany zasiłek dla bezrobotnych trzeba będzie zwrócić.
Szczęście wśród inteligentnych osób to najrzadsza rzecz, jaką znam. [E. Hemingway]
nonsens
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 maja 2021, 17:46
Zajmuję się: PS
ex. ŚR/FA/ŚW/DS/DO/VAT/UKR

Napisano: 08 lut 2022, 22:40

nonsens pisze:
08 lut 2022, 22:21
Status bezrobotnego w niczym w tym przypadku nie wadzi, z zasiłkiem czy bez.
Chyba, że problemem jest to, że w razie przyznania świadczenia pielęgnacyjnego pobrany zasiłek dla bezrobotnych trzeba będzie zwrócić.
Oczywiście, że zwrócę. Wcześniej właśnie na tym forum czytałam, że w takich przypadkach trzeba zwrócić zasiłek. Dlatego przeraziło mnie to, co usłyszałam przez telefon, że to może być problemem. Może to jest tak, że w niektórych województwach nadal panują dawne praktyki, bo dziwne, że dwie niezależne osoby z urzędu mówią, że zasiłek może być problemem przy przyznaniu ŚP.
Eliszka
Praktykant

Napisano: 09 lut 2022, 7:54

Niekoniecznie do zwrotu zasiłek. U mnie PUP po kontroli zaprzestał wołać zasiłków wstecz. Od pewnego czasu wyrejestrowuje osobę z SP z datą wydania decyzji SKO, czyli na bieżąco. W przypadku składek zdrowotnych nie ubezpieczamy jak kiedyś od momentu przyznania ale od daty wyrejestrowania. W przypadku zbiegu prawa do składki zdrowotnej to wtedy PUP ma pierwszeństwo zgodnie z przepisami.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 09 lut 2022, 11:25

Szarak pisze:
09 lut 2022, 7:54
Niekoniecznie do zwrotu zasiłek. U mnie PUP po kontroli zaprzestał wołać zasiłków wstecz. Od pewnego czasu wyrejestrowuje osobę z SP z datą wydania decyzji SKO, czyli na bieżąco. W przypadku składek zdrowotnych nie ubezpieczamy jak kiedyś od momentu przyznania ale od daty wyrejestrowania. W przypadku zbiegu prawa do składki zdrowotnej to wtedy PUP ma pierwszeństwo zgodnie z przepisami.
To wtedy się nie zdubluje? Na przykład zasiłek był od stycznia, a ŚP będzie przyznane w powiedzmy kwietniu z datą złożenia wniosku czyli też od stycznia. Przez 4 miesiące będą dwa świadczenia równocześnie. Dla mnie najważniejsze jest to, że zasiłek nie jest przeszkodą (oby) w przyznaniu ŚP, mam nadzieję, że "moje" SKO też tak do tego podejdzie.
Eliszka
Praktykant

Napisano: 09 lut 2022, 11:45

Zasiłek nie jest przeszkodą aby uzyskać SP. Tak zdublują się świadczenia, ja tylko zaznaczam, że niekoniecznie trzeba będzie zwracać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x