Oczywiście, że zwrócę. Wcześniej właśnie na tym forum czytałam, że w takich przypadkach trzeba zwrócić zasiłek. Dlatego przeraziło mnie to, co usłyszałam przez telefon, że to może być problemem. Może to jest tak, że w niektórych województwach nadal panują dawne praktyki, bo dziwne, że dwie niezależne osoby z urzędu mówią, że zasiłek może być problemem przy przyznaniu ŚP.
To wtedy się nie zdubluje? Na przykład zasiłek był od stycznia, a ŚP będzie przyznane w powiedzmy kwietniu z datą złożenia wniosku czyli też od stycznia. Przez 4 miesiące będą dwa świadczenia równocześnie. Dla mnie najważniejsze jest to, że zasiłek nie jest przeszkodą (oby) w przyznaniu ŚP, mam nadzieję, że "moje" SKO też tak do tego podejdzie.Szarak pisze: ↑09 lut 2022, 7:54Niekoniecznie do zwrotu zasiłek. U mnie PUP po kontroli zaprzestał wołać zasiłków wstecz. Od pewnego czasu wyrejestrowuje osobę z SP z datą wydania decyzji SKO, czyli na bieżąco. W przypadku składek zdrowotnych nie ubezpieczamy jak kiedyś od momentu przyznania ale od daty wyrejestrowania. W przypadku zbiegu prawa do składki zdrowotnej to wtedy PUP ma pierwszeństwo zgodnie z przepisami.