Napisano: 08 lut 2022, 21:56
Mam złożone odwołanie do SKO, opiekuję się osobą niepełnosprawną dorosłą. W czasie złożenia wniosku i oczekiwania nie miałam ubezpieczenia zdrowotnego, a to może przecież trwać miesiącami. W tej sytuacji zarejestrowałam się w UP i przyznano mi zasiłek (ja nie chciałam tego zasiłku, ale skoro mam przepracowany dany okres, to zasiłek jest z automatu i nie można sobie z niego zrezygnować) Zadzwoniłam do MOPR i potem do SKO, z pytaniem, czy zasiłek nie będzie stanowił przeszkody przy rozpatrywaniu odwołania, no i rozczarowanie, bo wbrew temu co tu piszecie, obie panie urzędniczki miały wątpliwości, że nie wiadomo jak SKO do tego podejdzie, gdyby był sam status bezrobotnego to nie ma problemu, ale już zasiłek to może być problem. Jestem podłamana, chciałam mieć ubezpieczenie zdrowotne a narobił się bałagan. Czy słusznie się martwię? Chodzi o województwo lubelskie, może ktoś się orientuje jak tam SKO rozpatruje podobne sprawy. Jestem gotowa się wyrejestrować z UP, ale to chyba nic nie zmieni.