wniosek rodzinne ze stycznia, orzeczeniez listopada - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 08 lut 2022, 9:12

Kochani, wniosek na rodzinne złoózny w styczniu, orzeczenie o niepęłnosprawności z listopada, system przyznaje od listopada wszystko - czy to prawidłowo?
wika2
Starszy referent
Od: 25 kwie 2017, 9:13
Zajmuję się: sr

Napisano: 08 lut 2022, 20:51

Chyba nie bardzo prawidłowo... zasiłek rodzinny powinien być przyznany od stycznia i dodatek z tyt. kształcenia i rehabilitacji od stycznia...
jolka74
Stażysta
Od: 03 sty 2016, 16:02
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Pomoc materialna dla uczniów

Napisano: 08 lut 2022, 22:12

W mojej opinii prawidłowo, jeśli nie minęły trzy miesiące od daty orzeczenia.
Należy się świadczenie zależne od niepełnosprawności od listopada (tu: dodatek z tyt. kształcenia i rehabilitacji), a że ten dodatek nie może istnieć samodzielnie, bez zasiłku rodzinnego, to dla mnie logiczne jest przyznanie całości od listopada.
Szczęście wśród inteligentnych osób to najrzadsza rzecz, jaką znam. [E. Hemingway]
nonsens
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 maja 2021, 17:46
Zajmuję się: PS
ex. ŚR/FA/ŚW/DS/DO/VAT/UKR

Napisano: 09 lut 2022, 22:33

nonsens pisze:
08 lut 2022, 22:12
Należy się świadczenie zależne od niepełnosprawności od listopada (tu: dodatek z tyt. kształcenia i rehabilitacji), a że ten dodatek nie może istnieć samodzielnie, bez zasiłku rodzinnego, to dla mnie logiczne jest przyznanie całości od listopada.
Wniosek na zasilek złozony w styczniu to rozpatrujemy i przyznajemy od stycznia razem z dodatkiem od stycznia...
Wyrównanie dodatku z tyt. kształcenia i rehabilitacji moglibyśmy przyznac od listopada jesli był pobierany zasiek rodziny od listopada (bez dodatku)...
W tym przypadku wyraźnie napisane jest, że wniosek na zasiłek został złozony w styczniu.
jolka74
Stażysta
Od: 03 sty 2016, 16:02
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Pomoc materialna dla uczniów

Napisano: 10 lut 2022, 8:58

jolka74 pisze:
09 lut 2022, 22:33
nonsens pisze:
08 lut 2022, 22:12
Wniosek na zasilek złozony w styczniu to rozpatrujemy i przyznajemy od stycznia razem z dodatkiem od stycznia...
Wyrównanie dodatku z tyt. kształcenia i rehabilitacji moglibyśmy przyznac od listopada jesli był pobierany zasiek rodziny od listopada (bez dodatku)...
W tym przypadku wyraźnie napisane jest, że wniosek na zasiłek został złozony w styczniu.
jeśli rodzina nie pobierała rodzinnego to od dnia złożenia wniosku - to nie zasiłek pielęgnacyjny
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 10 lut 2022, 18:58

Nie tylko zasiłek pielęgnacyjny jest świadczeniem uzależnionym od niepełnosprawności.
Według mnie można cofnąć się także z zasiłkiem rodzinnym. Być może rodzina bez większego kryterium dochodowego związanego z orzeczeniem nie łapałaby się na sam zasiłek.
Szczęście wśród inteligentnych osób to najrzadsza rzecz, jaką znam. [E. Hemingway]
nonsens
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 maja 2021, 17:46
Zajmuję się: PS
ex. ŚR/FA/ŚW/DS/DO/VAT/UKR

Napisano: 11 lut 2022, 8:46

Jak sama nazwa wskazuje dodatek z tyt. niepełnosprawności i jest dodatkiem do ... w mojej ocenie nie było złożonego wniosku o zasiłek rodzinny w listopadzie tylko w styczniu to świadczenia od miesiąca złożenia wniosku :)
Inaczej się ma sprawa z zasiłkiem pielęgnacyjnym bo tu należny rozpatrywać od momentu złożenia wniosku o ustalenie niepełnosprawności
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2022, 9:24

jeżeli rodzinny jest uzależniony od niepełnosprawności (czyli dochód pow/674zł) to należy cię cofnąć. Jeżeli dochód poniżej 674zł to od miesiąca złożenia.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 mar 2023, 12:15

właśnie mam taką sytuację, rodzinne od marca 2023 przyznaję a orzeczenie dziecka z marca ale wniosek na komisję złożony w listopadzie. Rozumiem, że od marca przyznaję i rodzinne i dodatek nie cofam się do listopada? kryterium dochodowe ok, po prostu nie złożyli wcześniej wniosku u ZR.
młodaa7
Stażysta
Od: 15 lis 2020, 23:17
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x